Strukoviny - poklady slovenskej kuchyne

Moderná gastronómia používa strukoviny s väčšou dávkou fantázie a kumštu.

05.12.2017 12:00
hrášok Foto:
Čerstvý hrach je výborný v šalátoch alebo ako príloha k mäsu.
debata

Hrach je zdrojom energie

Ako každá strukovina aj hrach obsahuje cukry, ktoré sú zdrojom okamžite využiteľnej energie. Ale pozor, ak trpíme zažívacími ťažkosťami, je potrebné najprv postupne vyskúšať jeho stráviteľnosť. V niektorých prípadoch totiž môže spôsobovať plynatosť. Tomu možno predísť napríklad prípravou hrachu s vhodným korením – napríklad rascou a anízom.

Možnosti uchovania hrachu

Mladé struky cukrového hrachu sú krehké a šťavnaté, možno ich jesť celé. Zelený hrášok uchovávame sušením, ale často sa nakladá do mierne slaného nálevu alebo krátko povarený sa mrazí. Čerstvý hrach je výborný v šalátoch alebo ako príloha k mäsu. Úplnou klasikou je hrachová polievka a kaša. Hrášok môžeme zapracovať do rôznych zeleninových či mäsových polievok, do rizota či cestovín.

Úloha cibule pri tradičnej príprave šošovice

Cibuľa má pri príprave strukovín, teda aj šošovice, významné postavenie. Pre uľahčenie práce ju treba opražiť na tuku dozlatista, polovicu bez tuku odobrať do misky. Vo zvyšnej cibuli treba krátko speniť múku, aby sa cibuľa nepripálila. Aj krátke opraženie v tuku múke prospeje. Odloženou cibuľou treba na záver posypať porcie šošovice.

Vareškova poradňa

Fazuľku treba po predvarení prudko a rýchlo ochladiť, najlepšie vo vode s ľadom. Odkvapkanú fazuľku možno pripraviť niekoľkými spôsobmi. Chutná je predvarená fazuľka v opraženej strúhanke preliata maslom. Na tento účel treba najskôr na masle opražiť strúhanku, až kým nezíska zlatistú farbu, a potom v nej obaliť fazuľku. Treba dávať pozor, aby sa maslo nepripálilo, pretože potom by jedlo bolo nechutné a nezdravé.

Údené mäso s hráškom a mrkvou

Potrebujeme:
250 g údeného mäsa, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 400 g zemiakov, 2 mrkvy, maslo, 500 ml zeleninového vývaru, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, 250 g mrazeného hrášku, 200 ml smotany
Postup:
1. V hrnci rozohrejeme maslo a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme kocky zemiakov a mrkvy a dusíme asi 10 minút.
2. Potom pridáme na kocky nakrájané údené mäso a korenie a na miernom ohni dusíme ďalších 15 minút.
3. Do hrnca vmiešame smotanu, pridáme hrášok a všetko varíme asi 5 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #šošovica #strukoviny #hrach #fazuľka

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...