Poučky o príprave a varení cícera

Naše prababičky aj bez vedy neomylne vycítili, že strukoviny - premenné na polievky či prívarky - ukrývajú v sebe energiu, bielkoviny i vlákninu.

03.12.2017 11:05
šošovica, strukoviny Foto:
Zapekaná šošovica s klobáskou.
debata

Základom je namočenie do vody

Pri úprave v kuchyni treba cícer rovnako ako ostatné strukoviny namočiť do vody. Mal by byť namočený minimálne 8 hodín, zdravšie a lepšie je nechať cícer naklíčiť, čo môže trvať jeden až dva dni. Naklíčením sa v zrnách prebudia organické procesy, ktoré upravia cícer tak, že sa zlepší jeho chuť i stráviteľnosť.

Ľahké odstránenie šupiek

Z uvareného cícera sa šupky dajú olúpať veľmi ľahko. Cícer scedíme a okamžite prelejeme studenou vodou. Potom ho necháme chvíľu odležať a zrná v studenej vode premasírujeme rukami podobne, ako keď sa prepiera ryža. Šupky vyplávajú na povrch.

Vareškov tip: Ostrá cícerová delikatesa s panenkou

Najskôr zohrejeme olej v hrnci a osmažíme na ňom plátky bravčovej panenky, kým nezačnú hnednúť. Prisypeme karí a nakrájanú papriku, opekáme, až kým paprika neskrehne. Potom vmiešame čili papričku a zázvor, prisypeme uvarenú ryžu a cícer. Zalejeme 3 lyžicami vody, premiešame a prehrejeme. Na záver primiešame koriander.

Variant šošovicového prívarku

Jednou z možností je príprava šošovicového prívarku, keď do šošovice s jedným bobkovým listom pridáme asi po desiatich minútach varenia tri zemiaky nakrájané na kocky. Cibuľu opražíme a prilejeme k strukovine. V smotane rozmiešame múku, vlejeme do pokrmu a prevaríme. Nakoniec osolíme, dochutíme korením a podľa chuti a typu smotany prípadne okyslíme trochou citrónovej šťavy.

Klasická pochúťka zo strukoviny: Zapekaná šošovica s klobáskou

Potrebujeme:
500 g šošovice, 200 g klobásy, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 pór, 1 červená paprika, 1 vajce, soľ, mleté čierne korenie, bravčová masť
Postup:
1.****** Šošovicu namočíme na niekoľko hodín a uvaríme domäkka. Na masti usmažíme najemno pokrájanú cibuľu a klobásu.
2. Pridáme nakrájaný pór a papriku. Zmes zamiešame do šošovice. Vajce rozmiešame s rozotreným cesnakom a korením a vmiešame do šošovice.
**3.
Zapekaciu misku vymastíme masťou, dáme do nej šošovicu a zapečieme v stredne vyhriatej rúre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #šošovica #strukoviny #cícer

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...