Steak je skvelá pochúťka. Športovcov posilní, pozor však na kalórie!

Steak sa už aj v slovenských reštauráciach zaradil medzi obľúbené pochúťky. Či už z domáceho mäsa, alebo mäsa z dovozu, čoraz viac z nás si ho objednáva ako delikátnu pochúťku.

04.12.2017 09:30
hovädzí steak, grilovanie Foto:
Príprava hovädzieho steaku sa prenáša viac aj priamo do domácností.
debata

Pri výbere steakov by ste si však tiež mali uvedomiť, že môže ísť o kúsok, ktorý sa podpíše pod vašu líniu. Nie každý z nich má totiž rovnaký obsah kalórií. Líšia sa vzhľadom na to, z ktorej časti pochádzajú. Je to ľahká matematika. Ak máte diétu, vyhnite sa napríklad rib-eye steaku, keď máte chuť na najzdravší kúsok, siahnite filete mignon.

Ako píše britský Daily Mail, pri steakoch platí nasledujúce:

Rib-eye steak

Je to veľmi šťavnatý druh steaku, ktorý má výraznú chuť. Patrí medzi najkalorickejšie. Na 100 gramov mäsa obsahuje až 270 kalórií. Dôvodom je tzv. tukové oko, po ktorom bol pomenovaný. V jedálnom lístku v reštaurácii má názov aj „entrecote“.

T-Bone steak

Tento steak sa radí tiež medzi veľmi chutné druhy, musíte sa však pripraviť, že jeho kalorické hodnoty nepatria k najnižším. Na 100 gramov mäsa obsahuje 210 kalórií.

Filet

Nazýva sa aj filet mignon a v reštauračnom menu ho obľubujú najmä dámy. Ide totiž o veľmi jemné mäso, ktoré sa po úprave ľahučko krája aj konzumuje. Pochádza z malého kúsku mäsa z konca sviečkovej.

Hoci steaky môžu pôsobiť na prvý pohľad ako poriadna „zaberačka“ pre váš žalúdok, netreba zabúdať, že ide o kvalitné mäso a skvelý zdroj bielkovín. Ocenia ho najmä športovci a ľudia s vyšším výdajom energie. Ideálne je však steaky konzumovať so zeleninou, ktorá dodá telu aj potrebnú dávku karbohydrátov, budú však zdravšie ako napríklad v podobe príloh ako je ryža či zemiaky alebo hranolky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #príprava #zdravie #kalórie #jedlo #steak

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....