Univerzálne kešu oriešky

Kešu oriešky možno pridávať do sladkých pokrmov - raňajších kaší a müsli, sušienok, do pohárov či nákypov aj do slaných jedál - nákypov, omáčok, mäsovej zmesi, zeleninových šalátov či ragú.

26.11.2017 14:00
Morčacina s kešu orieškami a brokolicou, orechy Foto:
Morčacina s kešu orieškami a brokolicou.
debata

Oriešky, ktoré majú typický obličkovitý tvar, sú uložené v šťavnatej dužine hruškovitého tvaru, ktorá je veľmi bohatá na vitamín C.

Sú skvelé k jahňaciemu mäsu

Z dužiny kešu orieškov sa vyrába výborná šťava a lahodné víno. U nás sa tieto oriešky najčastejšie konzumujú vo svojej prírodnej podobe, osolené alebo opražené. Vo svete však nachádzajú tieto oriešky rozmanitejšie využitie. Skvele dopĺňajú chuť mäsových jedál, najmä jahňacieho, ale aj krémov či polievok. Zo sladkých jedál ich môžeme pridávať do múčnikov, koláčov, ale aj do vianočného pečiva.

Pistácie v talianskej mortadele

Pistácie konzumujeme surové aj pražené. Používajú sa pri príprave slaných i sladkých pochúťok, ako sú múčniky, pralinky, tortové náplne či preslávená pistáciová zmrzlina. Opražené sa pridávajú do ryže alebo do plniek či šalátov. Pridávajú sa aj do mäsitých pokrmov a údenárskych výrobkov, okrem iného do preslávenej talianskej salámy mortadela.

Mandle ako základ marcipánu

Mandle bežne dostať napríklad pražené, naložené v mede, solené či inak korenené, obalené cukrom, karamelom alebo čokoládou, možno si ich rovnakými spôsobmi podľa chuti upraviť podľa seba. Mnohé cukrovinky, pečivo a koláče by bez mandlí neboli tým, čím sú, ich vrcholom je samozrejme marcipán. Ale mandle sa hodia napríklad aj do šalátov či ku gurmánskym úpravám mäsa a rýb.

Orechovo-mäsová pochúťka: Morčacina s kešu orieškami a brokolicou

Potrebujeme:
600 g morčacieho mäsa, 350 g brokolice, 1 citrón, 400 ml vývaru, 2 PL medu, 4 strúčiky cesnaku, 2 hrste kešu orieškov
Postup:
1. Morčacie mäso nakrájame na rezančeky, osolíme a prudko opražíme na oleji. Potom ho vyberieme a pridáme očistenú a nakrájanú brokolicu s cesnakom.
2. Brokolicu smažíme aspoň 5 minút za stáleho miešania. Medzitým pripravíme omáčku. Do vývaru pridáme dve lyžice medu a krátko povaríme.
3. Pripravenou zmesou zalejeme brokolicu a pridáme opečené mäso. Omáčku privedieme do varu a zahustíme lyžicou múky. Nakoniec pridáme niekoľko kvapiek citróna a prisypeme oriešky.

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #orechy #sladká a slaná kuchyňa #kešu oriešky

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...