Ako pripravovať mäso pre labužníkov

Každé mäso má svoje chuťové kvality. Špecifickou prípravou ich môžme zvýrazniť.

18.11.2017 11:30
Indonézske ostré kuracie mäso s fazuľkami Foto:
Indonézske ostré kuracie mäso s fazuľkami.
debata

Východoázijské mäsité možnosti

Najvýznamnejšou mäsitou zložkou potravy vo východnej Ázii sú ryby a morské plody. A napríklad v Indonézii je vzhľadom na väčšinovú moslimskú populáciu najčastejšie používaným mäsom hydina, hovädzie a kozie mäso. S bravčovým sa však bežne stretneme medzi kresťanmi a v čínskych komunitách. Špecialitou je baby guling, prasiatko grilované na ražni a polievané koreniacou zmesou, ktoré je medzi gurmánmi vyhľadávanou pochúťkou.

Zázračné dochucovadlá

Medzi koreninami v Indonézii kraľuje karí. Rozlišuje sa podľa prípravy na „suché" (rendang) a „mokré" (gula). K jedlu sa často používajú rôzne dochucovadlá, napríklad sójová omáčka – sladká a hustá alebo slaná a riedka. Na sambal, veľmi pálivú zmes vyrobenú z papričiek a ďalšieho korenia, si väčšinou cudzinec musí postupne zvykať.

Suché zrenie hovädziny

Čerstvé hovädzie mäso treba nechať dozrieť. Základným spôsobom je takzvané mokré zrenie. Spočíva v tom, že sa na bitúnkoch mäso nechá visieť v teplote od nuly do maximálne dvoch stupňov „v prievane" pri vlhkosti okolo 70 percent. V tomto prípade povrch mäsa vyschne, pretože na mokrom mäse by sa šírili mikroorganizmy a kazilo by sa.

Mäso vydrží vo vákuu dlho

Jednou z dobrých možností zrenia mäsa je vákuovanie. Napríklad juhoamerické hovädzie sa po spracovaní na bitúnku vákuovo zabalí a zreje počas cesty po mori bez prístupu vzduchu pri nízkej teplote. Tým sa nedá príležitosť rozvoju hnilobného zrenia, baktérie nemajú príležitosť na rast. A aj domáca vákuová balička potravín predlžuje trvanlivosť až päťkrát.

Ázijská špecialita: Indonézske ostré kuracie mäso s fazuľkami

Potrebujeme:
kuracie mäso (prsia, stehná), 3 kl sambalu (koreniaca pasta z papričiek), 1 červená paprika, 1 biela paprika, zelené fazuľky, 1 pór, 1 väčšia cibuľa, 160 g kokosového mlieka, korenie karí, soľ, olej
Postup:
1. Kuracie mäso nakrájané na tenké plátky premiešame so sambalom a necháme pol hodiny odležať.
2. Cibuľu nakrájame na prúžky, osmažíme na oleji a pridáme mäso so sambalom, opražíme ho, pridáme nakrájanú zeleninu a spoločne pražíme.
3. Nakoniec hotový pokrm dochutíme, vlejeme doň kokosové mlieko a všetko spoločne prehrejeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #príprava mäsa #koreniny #karí #suché zrenie #vákuovanie

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...