Čili obsahuje látku kapsaicín, ktorá dokáže pozitívne ovplyvniť trávenie. Pravidelná konzumácia čili dokáže pomôcť pri odbúravaní tukov z tela. Zaujímavosťou je, že kapsaicín vplýva aj na dobrú náladu a zároveň zahreje telo zvnútra, zvýši sa potenie a takisto pozitívne vplýva na látkovú premenu. Tým pádom aj na metabolizmus.
Ak to však so štipľavým jedlom preženiete, tu je pár rád, ako si pomôcť:
Zjedzte alebo vypite čosi mastnejšie. Pomôžu mliečne výrobky ako jogurt, mlieko, syr či smotanová zmrzlina. Kapsaicín, ktorý je súčasťou čili, je totiž rozpustný v tukoch.
Ak zmiešate cukor s vodou a vypijete, má to rovnaký účinok ako mlieko, čo sa „zbavenia sa“ štipľavej chuti týka.
Pomôcť môže aj kúsok suchého chleba či lyžička ryže. Tie dokážu absorbovať olejové zvyšky v ústnej dutine, v ktorých sa „drží“ kapsaicín a ten spsôobuje nepríjemné pálenie na jazyku.
Aj štipka soli môže zabrať.
Ak vám napríklad „horia“ pery či prsty na rukách, ktorými ste chytali čili papričky, potrite ich alkoholom, zaberie to.