Pomoc, to ale páli! Prehnali ste to s čili? Ako si pomôžete?

, 08.11.2017 11:00
čili, paprika, papričky, štipľavé, pikant
Čili rohreje zvnútra. Autor:

Čili vás dokáže poriadne zahriať zvnútra, ale pálenie v ústach vie aj potrápiť.

Čili obsahuje látku kapsaicín, ktorá dokáže pozitívne ovplyvniť trávenie. Pravidelná konzumácia čili dokáže pomôcť pri odbúravaní tukov z tela. Zaujímavosťou je, že kapsaicín vplýva aj na dobrú náladu a zároveň zahreje telo zvnútra, zvýši sa potenie a takisto pozitívne vplýva na látkovú premenu. Tým pádom aj na metabolizmus.

Ak to však so štipľavým jedlom preženiete, tu je pár rád, ako si pomôcť:

Zjedzte alebo vypite čosi mastnejšie. Pomôžu mliečne výrobky ako jogurt, mlieko, syr či smotanová zmrzlina. Kapsaicín, ktorý je súčasťou čili, je totiž rozpustný v tukoch.

Ak zmiešate cukor s vodou a vypijete, má to rovnaký účinok ako mlieko, čo sa „zbavenia sa“ štipľavej chuti týka.

Pomôcť môže aj kúsok suchého chleba či lyžička ryže. Tie dokážu absorbovať olejové zvyšky v ústnej dutine, v ktorých sa „drží“ kapsaicín a ten spsôobuje nepríjemné pálenie na jazyku.

Aj štipka soli môže zabrať.

Ak vám napríklad „horia“ pery či prsty na rukách, ktorými ste chytali čili papričky, potrite ich alkoholom, zaberie to.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#pálenie #čili
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Prospela by vám masáž chodidiel, zaslúžite si poriadny relax.
Na plánovanú lyžovačku nebudete...

+ Chýbajú vám na stole čerstvé ryby. Obsahujú dôležité mastné kyseliny.
Služobnú cestu neodmietajte, môžete...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk