Chutí tepelne upravená i surová
Bielu kapustu môžeme jesť surovú alebo ju môžeme upravovať tepelne. Hlávková kapusta má v našej kuchyni ako príloha k mäsu pradávnu tradíciu. Dnes si môžeme vybrať z mnohých odrôd hlávkovej kapusty, ktorá je dôležitou súčasťou mnohých svetových kuchýň, hlavne ruskej, nemeckej, ukrajinskej a svoje dôležité miesto má aj v stredoeurópskej kuchyni.
Výborná je dusená kapusta
Pri príprave dusenej kapusty z čerstvej hlávky ju najprv rozkrojíme na štvrtiny a potom nakrájame na rezance. Nakrájanú kapustu potom nasypeme do hrnca, zalejeme ju vodou tak, aby bola ponorená a s trochou rasce a soli ju varíme takmer domäkka. Potom vodu zlejeme a kapustu podusíme v hrnci na tuku s cibuľkou, trochu podlejeme, úplne nakoniec zahustíme trochou zápražky a dochutíme.
Kapusta s marmeládou, cibuľkou či so slaninkou
Je to možno trochu nezvyčajné, ale niekto zamieša do červenej kapusty na konci úpravy aj trochu pikantnej marmelády. Takisto je možné na zahustenie použiť namiesto zápražky nastrúhaný surový zemiak. Hotovú kapustu môžeme zlepšiť tak, že ju na tanieri posypeme opraženou cibuľkou alebo slaninkou.
Vareškov tip: Zemiaková kaša s bielou fazuľou a kapustou
Do uvarených prepasírovaných zemiakov vmiešame olivový olej a vymiešame ich na kašu. Do zemiakovej kaše primiešame prepasírovanú varenú bielu fazuľu, sójový tvaroh, najemno posekanú cibuľu, soľ, drvenú rascu, nakrájanú kyslú bielu kapustu a dôkladne všetko premiešame.
Kapustová dobrota s mäsom: Bravčové karé na slanine a červenej kapuste
Potrebujeme:
4 kusy bravčového karé, soľ, mleté čierne korenie, masť, 50 g slaniny, 1 veľká cibuľa, 1/2 kl rasce, 1 kl papriky, 300 g červenej kapusty, 2 strúčiky cesnaku, 1 šálka mlieka, 1 PL hladkej múky
Postup:
1. Karé naklepeme, osolíme, okoreníme a osmažíme na rozohriatej masti z oboch strán dozlata. Vyberieme a dáme do tepla.
2. Na zvyšnom tuku rozškvaríme na rezance nakrájanú slaninu, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, opražíme, okoreníme rascou a paprikou a vmiešame nakrájanú kapustu, ktorú sme prepláchli teplou vodou.
3. Podlejeme vodou, mierne prisolíme, vložíme do pekáča a na povrch rozložíme opečené karé. Zapekáme v rúre asi 45 minút. Potom mäso vyberieme, kapustu zalejeme mliekom, v ktorom sme rozšľahali múku, jemne premiešame a ešte asi 10 minút dusíme s cesnakom nakrájaným na plátky.