Na jeho úpravu netreba žiadne špeciálne postupy. Stačí napríklad očisteného pstruha nasoliť a posypať rascou z oboch strán, nechať na panvici rozpustiť maslo s olejom, vložiť rybu a smažiť z oboch strán dozlatista.
Častý je spôsob úpravy na grile v rúre. Rozpusteným maslom sa pstruh polieva až na tanieri. Lahodné topené maslo nemôže nikdy sklamať. Pstruha možno doplniť kôpkou čerstvých šampiňónov vopred opražených na masle. Chuť ryby zbytočne neničíme nadmierou korenia, ale snažíme sa dodať len ľahké vonné tóny byliniek, soľ a citrónovú šťavu.
Filé zo pstruha zapečené s hríbikmi
- 10 plátkov údenej šunky
- 250 g oštiepka
- 200 g hríbov
- 2 cibule
- 15 g polievkového korenia
- 10 kusov filé zo pstruha
- 10 PL olivového oleja
- 1 PL margarínu
Postup:
- Cibuľu a hríbiky pokrájame na kocky. Osmažíme na masle dozlatista. Pridáme nastrúhaný syr a všetko dochutíme lyžičkou polievkového korenia.
- Filé zo pstruha pokvapkáme olivovým olejom a posypeme zvyšným polievkovým korením. Na každý kus filé položíme plátok šunky, potom plnku z hríbikov a zo syra.
- Filé zrolujeme a prepichneme špáradlom, zrolované vložíme do zapekacej misy a zapekáme pri teplote 180 °C.