Čínska kapusta patrí aj do slovenskej kuchyne

Čína je rodiskom mnohých zdravých a kvalitných potravín. Čínska kapusta nie je žiadnou výnimkou, najmä preto, že má nízku kalorickú hodnotu a je vhodná napríklad pri chudnutí.

28.10.2017 14:00
čínska kapusta Foto:
Čínska kapusta je vhodnou potravinou pri chudnutí.
debata

S čínskou kapustou však neprijímame iba nulové kalórie, ale je aj zdrojom vitamínov, minerálnych a iných zdraviu prospešných látok, posilňuje imunitu, trávenie a vylučovanie. Preto sa udomácňuje aj na slovenskom stole. A oprávnene.

Čínska kapusta so zázvorom

Polovicu kapusty nakrájame a sparíme. Na panvici dozlatista opražíme sezamové semienka a vysypeme ich na kapustu. Nakrájame zázvor, cibuľu a mrkvu, opražíme ich na panvici a zalejeme čili omáčkou, lyžicou medu, dvomi lyžicami sójovej omáčky, šťavou z jedného citróna a trochou pomarančového džúsu. Všetko na panvici dochutíme soľou a korením. Zmes pridáme ku kapuste a premiešame.

Čínska kapusta s paradajkami

Čínsku kapustu nakrájame na tenké prúžky, cherry paradajky na štvrtiny, papriku zbavíme semien a nakrájame na rezance, umytú šalátovú uhorku na kocky, cesnak prelisujeme. Do misky nasypeme kapustu, uhorku, paradajky a papriku. Nízkotučný jogurt zmiešame so sójovou omáčkou, s cesnakom, osolíme, okoreníme, pridáme trošku cukru a zeleninu v miske touto zmesou polejeme. Dobre premiešame.

Čínska kapusta s ananásom

Stredne veľkú hlávku čínskej kapusty nakrájame na menšie kúsky. Kapustu zalejeme celou plechovkou ananásu (kúskami aj so šťavou) a dôkladne premiešame. Do pripraveného šalátu z čínskej kapusty s ananásom môžeme pridať aj kompót mandarínok alebo čerstvé olúpané jablko, alebo iné domáce ovocie. Šalát môžeme podávať ako zdravú desiatu či olovrant, alebo ako prílohu k hlavnému chodu.

Čínska kapusta s vajíčkom

Kapustu rozoberieme na listy, umyjeme, osušíme a nakrájame na rezance. Zmiešame s petržlenovou vňaťou a poukladáme do stredu misy. Vajcia uvaríme natvrdo, ochladíme, olúpeme, jedno nakrájame na kolieska, druhé na 6 dielikov. Do stredu šalátu položíme koliesko žĺtka a okolo neho rozložíme bielkami hore 6 dielikov vajca, aby vznikla „margarétka". Okolo naukladáme nakrájané reďkovky a uhorky.

Čínska kapusta s jablkami

Jablká nakrájame na tenké látky, potom na rezance, olúpaný zeler nakrájame na hranolčeky, oboje dáme do misy a pokvapkáme citrónovou šťavou. Kapustu a olúpanú cibuľu nakrájame na rezance a pridáme do misy. Do kapusty s cibuľou pridáme horčicu. Šalát osolíme a okoreníme mletým čiernym korením, pridáme jablčný ocot a štipku cukru, zašľaháme olivový olej a necháme vychladiť.

Čínska kapusta s krabími tyčinkami

Čínsku kapustu nakrájame na menšie kúsky a dáme do misy. Krabie tyčinky nakrájame na kúsky a pridáme ku kapuste. Kyslú smotanu zmiešame s bielym jogurtom a pridáme do misy. Osolíme, okoreníme, ochutíme šťavou z citróna, dôkladne šalát premiešame a necháme v chladničke vychladiť. Šalát z čínskej kapusty s krabími tyčinkami podávame dobre vychladený s pečivom.

Cisársky šalát z čínskej kapusty s kuracím mäsom

Potrebujeme:
500 g grilovaného alebo údeného kuracieho mäsa, 250 g čínskej kapusty, 2 čerstvé paradajky, 100 g parmezánu, 3–4 listy šalátu, 2 stredne veľké plátky bieleho chleba, olivový olej alebo majonéza, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Najskôr nakrájame čínsku kapustu a listy šalátu, ktoré potom dáme do hlbokej misy. Potom nakrájame údené alebo grilované kuracie mäso na prúžky alebo kocky.
2. Paradajky nakrájame na tenké plátky, syr zase na malé kocky. Potom pripravíme chrumkavé krutóny tak, že biely chlieb nakrájame na malé kúsky a potom opečieme v tuku v panvici za neustáleho miešania alebo v rúre.
3. Pripravený cisársky šalát osolíme a okoreníme. Usmažené pečivo pridáme do zvyšných ingrediencií a oblejeme maslom alebo majonézou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #chudnutie #recept #čínska kapusta

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...