Lesné ovocie je zdravé a chutné

Lesné plody neprekvapia v sladkej kuchyni, ale dajú sa využiť aj v kuchyni slanej.

26.10.2017 17:00
guláš z daniela a lesných húb Foto: ,
Guláš z daniela a lesných húb.
debata

Použitie v sladkej i slanej kuchyni

Z lesných plodov sa pripravujú delikátne omáčky a rôzne kompóty, prípadne dipy k mäsám. V teplej kuchyni sa lesné ovocie najlepšie hodí k divine. Ale v letnom období a skorej jeseni dávajú ľudia prednosť skôr ovocným šalátom a ľahkým múčnikom. Použitie mrazeného lesného ovocia je ekonomickejšie v teplej kuchyni.

Chce to rýchlu tepelnú úpravu

Tepelné spracovanie lesného ovocia by malo prebiehať krátko, inak stratí nielen vitamíny, ale aj prirodzenú farbu a chuť. Pretože podľa posledných výskumov má práve čerstvé alebo mierne tepelne upravené lesné ovocie významné účinky aj na ľudskú psychiku. Napríklad čučoriedky pomáhajú chrániť mozog proti vplyvom stresu a flavonoidy v nich obsiahnuté môžu spomaliť pokles duševných schopností súvisiacich so starnutím.

Správne sušenie húb

Najstarší a najpoužívanejší spôsob konzervácie húb je ich sušenie. Huby na sušenie musia byť čerstvé a zdravé. Krájame ich antikorovým nožom na plátky hrubé asi 4 mm, potom ich uložíme na plech, sieťku alebo mriežku, vzájomne sa nesmú prekrývať. Predsušiť sa môžu na slnku, dosušiť v sušičke alebo otvorenej rúre pri teplote 30–40 °C, až kým nie sú na povrchu lepkavé. Potom sa dosušia pri maximálnej teplote 80 °C. Správne usušené huby sa musia lámať.

Pozor na stvrdnutie húb

Pri príprave hubovej praženice nakrájané huby osolíme a dusíme vo vlastnej šťave. Až po chvíli pridáme tuk. Môže sa totiž stať, že ak pridáme tuk hneď, huby stvrdnú. Dochutíme ich soľou, mletým čiernym korením alebo rascou. Ak chceme použiť sušené huby do zapekaných pokrmov, namočíme ich vopred do mlieka a necháme chvíľu napučať.

Dusené hríby s fazuľovými strukmi

Potrebujeme:
300 g čerstvých hríbov, 300 g fazuľových strukov, 2 PL masti, 1 kl hladkej múky, 1 šálka šľahačky, soľ
Bylinková knedľa:
2 rožky, 1 vajce, 1 šálka mlieka, 4 PL polohrubej múky, 1 hrsť petržlenovej vňate, soľ
Postup:
1. Na panvici rozpustíme lyžicu masti, pridáme huby, fazuľové struky, osolíme a zalejeme vriacou vodou. Necháme dusiť pod pokrievkou.
2. Z masti a hladkej múky urobíme zápražku, a keď sú huby podusené, zmes zápražkou zahustíme a zalejeme smotanou. Nakoniec podľa chuti dosolíme.
3. Knedľu pripravíme tak, že nakrájané rožky zalejeme mliekom, pridáme polohrubú múku, vajce, petržlenovú vňať a osolíme. Tvoríme guľaté knedle, ktoré varíme vo vriacej vode 10 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #recept #lesné plody #huby #divina

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...