Tanier z diviny osvieži kečup z hlohu. Ako na to?

Na tanieri z lesa nechýba štvrtý rozmer - typická vôňa, svojská filozofia, úcta k prírode i tradíciám prababičiek.

25.10.2017 17:00
jelení guláš s hubami Foto:
Voňavý jelení guláš s hubami a so zeleninou.
debata

Nie je divina ako divina

Divina, ktorá sa chová na farmách, má inú štruktúru ako voľne žijúca divina. Tá sa získava odstrelom a nie zabíjačkou, má inú chuť, tmavšie zafarbenie a rýchlejšie sa pokazí. Musí sa čo najskôr spotrebovať. Všetka divina, ktorá sa loví na spoločenských poľovačkách, má byť kontrolovaná poľovníckym hospodárom alebo veterinárom.

Dozrieť, namoriť, prešpikovať

Mäso diviny je takmer bez tuku, môžeme ho preto špikovať aj nakladať. Dôležité je nechať divinu vyzrieť, mäso je potom šťavnaté a príjemne aromatické. Na špikovanie používame slaninu, najlepšie zaúdenú. Na zrenie a morenie mäsa používame smaltované a kameninové nádoby. Divinu vopred nesolíme, stráca svoju špecifickú chuť.

Vareškova poradňa

Často pri príprave bažanta treba použiť slaninu. Aby sa nám bažant lepšie prešpikoval, necháme slaninu najprv stuhnúť v chlade. Potom slaninu nakrájame šikmo na malé hranolčeky. Vsunieme ich do pripravených otvorov na prsiach a stehnách. Na špikovanie môžeme použiť aj špeciálnu ihlu na špikovanie. Potom stehná zviažeme k sebe kuchynským povrázkom a môžeme pokračovať zvolenou tepelnou úpravou.

Vareškov tip: Kečup z hlohu k divine

Jeden kilogram plodov hlohu zbavíme stopiek, umyjeme a varíme v pol litri jablčného octu na slabom plameni asi pol hodiny. Potom zmes prepasírujeme, pridáme 150 g cukru, soľ a mleté čierne korenie. Na panvici varíme zmes 10 minút. Potom kečup z hlohu plníme do pohárov, uzavrieme ich viečkami a obrátime hore dnom.

Lákavá pochúťka z diviny: Voňavý jelení guláš s hubami a so zeleninou

Potrebujeme:
1,2 kg jelenieho mäsa, 1 kg cibule, 500 g bravčovej masti, 2 mrkvy, 1/2 zeleru, 2 petržleny, 4 paradajky, 2 papriky, 1 pohár leča, 500 g zemiakov, sušené alebo čerstvé huby, 300 ml červeného vína, mletá paprika, rasca, cesnak, majorán, vetvička z jedličky, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, ligurček, kyslá smotana
Postup:
1. Mäso nakrájame na väčšie kocky, cesnak na plátky, koreňovú zeleninu na menšie kocky, paradajky, papriky a cibuľu na plátky.
2. Na rozpálenej masti opečieme cibuľu s cesnakom, koreňovou zeleninou a rascou dozlata, pridáme mäso, opražíme ho, okoreníme mletou paprikou, podlejeme vodou, osolíme, okoreníme a varíme takmer do zmäknutia.
3. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, paradajky, papriku a lečo, podlejeme vínom a varíme spolu s bylinkami, vetvičkou z jedličky, majoránom a nastrúhanými zemiakom na zahustenie do zmäknutia. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou a môžeme pridať aj lyžičku kyslej smotany.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #lesné plody #huby #divina

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...