Na prípravu cesnakové oleja potrebujeme:
- 2 cesnakové hlavičky
- 150 ml oleja (ľubovolného)
- 75 ml olivového oleja
Ako na to? (príprava zaberie len 15 minút)
- Cesnak očistíme a pretlačíme do sklenenej nádoby.
- Zalejeme olejom.
- Premiešame, uzatvoríme a hotovo!
Pripravený olej nechajte pár dní na tmavom mieste, ale nie priveľmi chladnom. Špajza s dobrým vetraním či suchá pivnica sú na jeho uskladnenie ako stvorené.
Cesnakový olej má v kuchyni mnohoraké využitie. Pritom nepoteší len chuťové bunky, kedy jedlám dodá povestnú lahodnú bodku. Cesnak patrí k prírodným antibiotikám a podporuje imunitu, čo oceníte najmä počas zimného obdobia, kedy zúria rôzne virózy.
Cesnak obsahuje viac ako 400 liečivých zložiek, vitamínov, prospešných kyselín. Likviduje infekcie, ekzémy, udržiava správnu mikroflóru v črevách, zabraňuje aj starnutiu buniek vďaka obsahu antioxidantov.
Pozor! Ak máte problémy so žalúdkom, cesnaku aj cesnakovému oleju sa skôr vyhýbajte. Jeho výrazná chuť totiž dokáže podráždiť sliznice a stimuluje tvorbu žalúdočných štiav.