Jesenné variácie na tému hruška

S jesenným ovocím stojí za to experimentovať nielen v sladkej, ale aj mäsovej kuchyni.

17.10.2017 14:30
hruška, ovocie, vitamíny Foto:
Sladkosť hrušky ju predurčuje na prípravu jesenných dezertov.
debata

Pozor na kombináciu s mliekom

Plody hrušky na konzumáciu by mali byť úplne zrelé, aby nám nespôsobovali problémy so zažívaním. Plody ani listy nemajú žiadne vedľajšie účinky, len ich nikdy netreba jesť s mliekom ani ako súčasť mliečneho pokrmu, pretože si môžeme spôsobiť zažívacie ťažkosti.

Nálev z hruškových listov

Výborný a zdraviu prospešný je nálev z listov hrušky. Natrháme si 100 g čerstvých mladých listov hrušky, vyperieme ich, dáme do hrnca, zalejeme 1 litrom vriacej vody a necháme 10 minút lúhovať. Nálev potom pijeme priebežne celý deň. Ak si listy predtým, kým ich zalejeme, ešte ručne natrháme na kúsky, bude nálev oveľa účinnejší. Listy sú vhodné tiež na prípravu kúpeľa.

Vareškov tip: Hruška v červenom víne

Hrušky opatrne olúpeme, stopku neodstraňujeme. Ponoríme ich do hrnca s vínom a pridáme škoricu, klinčeky, badián a kardamón. Privedieme do varu a varíme na miernom ohni asi pol hodiny. Podľa potreby pridáme lyžicu trstinového cukru. Hrušky by mali byť stále ponorené. Podávame ich vcelku, napríklad s čerstvo ušľahanou smotanou a čerstvými mätovými lístkami.

Slivkové čatní

Čatní zo sliviek je vynikajúcim doplnkom slaných jedál. Zvýrazní napríklad grilované mäso. Základom sú rozvarené slivky, do ktorých pridáme prísady podľa chuti. Môžeme pridať zeleninu – napríklad paradajky, papriky, baklažán, cuketu či pór. Potom čatní môžeme ochutiť na sladkokyslo, použijeme ocot. Ak nie sú slivky dosť sladké, pridáme aj cukor. Dôležitou súčasťou čatní je niečo, čo je aspoň trošku pikantné, napríklad korenie, čili papričky alebo zázvor.

Cestoviny s kuracinou a so slivkami

Potrebujeme:
200 g sušených sliviek, 2 PL masla, 200 g kuracích pŕs, 100 ml červeného vína, muškátový oriešok, soľ,mleté čierne korenie, 40 g masla, 320 g cestovín, tymian
Postup:
1. Pokrájané sušené slivky namočíme na 10 minút do vody. Na 2 lyžiciach masla opečieme 200 g kuracích pŕs, osolených a nakrájaných na rezance, a odkvapkané slivky. Zalejeme 100 ml červeného vína.
2. Keď sa víno odparí, pridáme naberačku hydinového vývaru, štipku muškátového orieška, osolíme a okoreníme a varíme ešte 3 minúty.
3. Všetko zmiešame s cestovinami, uvarenými do polomäkka, a s maslom. Ozdobíme tymianom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #hruška #slivka #čatní #jesenné ovocie

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...