Pozor na kombináciu s mliekom
Plody hrušky na konzumáciu by mali byť úplne zrelé, aby nám nespôsobovali problémy so zažívaním. Plody ani listy nemajú žiadne vedľajšie účinky, len ich nikdy netreba jesť s mliekom ani ako súčasť mliečneho pokrmu, pretože si môžeme spôsobiť zažívacie ťažkosti.
Nálev z hruškových listov
Výborný a zdraviu prospešný je nálev z listov hrušky. Natrháme si 100 g čerstvých mladých listov hrušky, vyperieme ich, dáme do hrnca, zalejeme 1 litrom vriacej vody a necháme 10 minút lúhovať. Nálev potom pijeme priebežne celý deň. Ak si listy predtým, kým ich zalejeme, ešte ručne natrháme na kúsky, bude nálev oveľa účinnejší. Listy sú vhodné tiež na prípravu kúpeľa.
Vareškov tip: Hruška v červenom víne
Hrušky opatrne olúpeme, stopku neodstraňujeme. Ponoríme ich do hrnca s vínom a pridáme škoricu, klinčeky, badián a kardamón. Privedieme do varu a varíme na miernom ohni asi pol hodiny. Podľa potreby pridáme lyžicu trstinového cukru. Hrušky by mali byť stále ponorené. Podávame ich vcelku, napríklad s čerstvo ušľahanou smotanou a čerstvými mätovými lístkami.
Slivkové čatní
Čatní zo sliviek je vynikajúcim doplnkom slaných jedál. Zvýrazní napríklad grilované mäso. Základom sú rozvarené slivky, do ktorých pridáme prísady podľa chuti. Môžeme pridať zeleninu – napríklad paradajky, papriky, baklažán, cuketu či pór. Potom čatní môžeme ochutiť na sladkokyslo, použijeme ocot. Ak nie sú slivky dosť sladké, pridáme aj cukor. Dôležitou súčasťou čatní je niečo, čo je aspoň trošku pikantné, napríklad korenie, čili papričky alebo zázvor.
Cestoviny s kuracinou a so slivkami
Potrebujeme:
200 g sušených sliviek, 2 PL masla, 200 g kuracích pŕs, 100 ml červeného vína, muškátový oriešok, soľ,mleté čierne korenie, 40 g masla, 320 g cestovín, tymian
Postup:
1. Pokrájané sušené slivky namočíme na 10 minút do vody. Na 2 lyžiciach masla opečieme 200 g kuracích pŕs, osolených a nakrájaných na rezance, a odkvapkané slivky. Zalejeme 100 ml červeného vína.
2. Keď sa víno odparí, pridáme naberačku hydinového vývaru, štipku muškátového orieška, osolíme a okoreníme a varíme ešte 3 minúty.
3. Všetko zmiešame s cestovinami, uvarenými do polomäkka, a s maslom. Ozdobíme tymianom.