Ovocná jeseň na našom stole

Slivky, hrušky, jablká..., nielen stromy, ale aj stoly nech sa na jeseň prehýbajú pod ťarchou ovocia.

15.10.2017 14:00
hroznová bublanina, jeseň Foto:
Francúzska hroznová bublanina.
debata (1)

Hroznový džús

Vynikajúcou a zdravou pochúťkou je hroznový džús. Stačí dať celé hrozno do mixéra a na dosiahnutie lepšej chuti z hrozna odstrániť jadierka. Na precedenie použijeme filter, aby sme zachytili šupku. Získame lahodný, jemný džús, vhodný pri mnohých zdravotných problémoch, napríklad so srdcom a s artériami, džús účinkuje aj proti karcinogénom.

Odlišná zrelosť

Doba zberu hrozna na burčiak a doba zberu hrozna na výrobu vína môže byť odlišná. Kým hrozno na výrobu vína musí byť čo najzrelšie, to znamená, že musí mať čo najviac cukru, zrelosť hrozna na výrobu burčiaka s obsahom cukru v hrozne toľko nesúvisí. Hrozno na burčiak je ideálne, keď chutí ešte sladkokyslo, burčiak z neho je potom voňavejší.

Vareškova poradňa

Stáva sa vám, že si chcete dopriať vaše obľúbené ovocie, ale na okamžitú konzumáciu je príliš tvrdé? Stačí jednoduchý trik, vďaka ktorému budete mať ovocie mäkučké už na druhý deň. Keď prídete z nákupu, uložte ovocie do igelitového vrecka spoločne s rozkrojeným jablkom. Tento trik môžete použiť aj pri pečive, aby vám vydržalo dlhšie čerstvé.

Klasika: slivkový lekvár

Varenie slivkového lekváru nie je zložité. Ale je pomerne zdĺhavé, pretože musíme zo sliviek odpariť veľkú časť vody. Výhodou lekváru je skutočnosť, že sa varí bez cukru, výsledkom je teda prírodný produkt s neskutočne dlhou trvanlivosťou. Kedysi sa lekvár varil v kotloch. Dnes použijeme radšej nádoby s nepriľnavým povrchom. Ale aj s klasickým smaltovaným riadom sa to dá zvládnuť.

Francúzska hroznová bublanina

Potrebujeme:
8 žĺtkov, 1 vanilkový struk, 280 g práškového cukru, 100 g hladkej múky, 400 g červeného hrozna, 4 stredne veľké vajcia, 800 ml plnotučného mlieka
Postup:
1. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme, v panvici s hrubším nepriľnavým dnom zmiešame mlieko a vanilku, na miernom ohni a za stáleho miešania privedieme do varu. Odstavíme z ohňa a necháme chvíľu odpočinúť.
2. Vo väčšej mise vyšľaháme žĺtky s vajcami, pridáme cukor a znovu vyšľaháme. Potom opatrne vmiešame múku. Z mliečnej zmesi vytiahneme vanilkový struk a postupne primiešavame do vaječnej zmesi, miešame dohladka.
3. Hrozno rozložíme do dvoch stredne veľkých keramických zapekacích mís, na povrch nanesieme pripravenú zmes a pečieme 20–25 minút pri teplote 160 °C. Hotovú bublaninu necháme vychladnúť a môžeme ju pocukrovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #recept #hruška #slivka #jeseň #hrozno #bublanina

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....