Jablkové dobrodružstvá u starej mamy

O jablkách sa nič nové už vari ani nedá povedať. O tom, že je to veľmi zdravé ovocie, vedia aj malé deti.

13.10.2017 13:00
jablká, jeseň, ovocie Foto:
Jablká nesmú na jesennom stole chýbať.
debata

A najmä staršia generácia si iste spomína na nedeľné posedenie u starých rodičov, kde sa ku káve a čaju veľmi často podávala nejaká jablková maškrta. V receptoch babičiek mali jablká takmer výsadné postavenie a vedeli z nich vždy vykúzliť nejakú voňavú pochúťku.

Jablkový závin

Tradičnou dobrotou je jablkový závin alebo štrúdľa. Zaujímavý je variant s pivným cestom. Cesto sa uhnetie z múky, vody, vajec, štipky soli, cukru, masla, z kvapky octu a piva. Zloženie náplne je často originálom, ale najčastejšie je tvorená zo strúhaných jabĺk, hrozienok, cukru a škorice. Cesto vyvaľkáme na tenké plátky, rozložíme náplň, zabalíme do štrúdle, potrieme vajcom a potom už len upečieme.

Jablkový koláč

Ďalším babičkiným prekvapením býval jablkový koláč. Receptov na jablkový koláč existuje veľa, najčastejšie sa skladá z dvoch vrstiev cesta, medzi ktorými je jablková náplň. V prípade krehkého jablkového koláča ide o krehké cesto. V náplni sa okrem jabĺk, cukru a škorice objavuje tvaroh a prípadne aj čerstvý syr. Cestom sa vyloží spodná časť a steny formy, na to príde náplň a navrch znovu cesto.

Jablková žemľovka

Veľmi obľúbená je žemľovka, ktorá sa pripravuje zo žemlí, sendviča alebo z hriankového chleba, ktorý z oboch strán potrieme maslom, potom z vrchnej strany potrieme marmeládou, poukladáme na ňu strúhané jablká a prikryjeme ďalšími žemľami. V pekáči sa všetko zaleje zmesou mlieka, vajec, hrozienok a cukru. Navrch sa môže pridať zvyšná marmeláda. Napokon sa žemľovka upečie v rúre.

Jablkové šišky

Okrem koláčov, závinu či žemľovky možno z jabĺk pripraviť nespočetné množstvo iných pokrmov, napríklad jablkové šišky. Múku treba preosiať a zmiešať s práškom do pečiva, vmiešať vajce, soľ, rum, mlieko a jablká nastrúhané nahrubo. Všetko treba zmiešať a potom lyžicou tvarovať šišky, ktoré sa vyprážajú po oboch stranách v rozpálenom tuku. Vypražené šišky sa zdobia marmeládou alebo ovocím.

Jablková marmeláda

Naše staré mamy rady pripravovali jablkovú marmeládu. Výroba nie je taká náročná ako príprava vizuálne atraktívneho jablkového želé a nie je potrebných ani toľko jabĺk. Možno ju pripraviť v kombinácii aj s iným ovocím, pričom ovocie treba uvariť zvlášť a prepasírovať, potom zmiešať a spolu povariť. Zaváranina sa dochutí cukrom a citrónovou šťavou a naplnia sa ňou poháre, uzavrú sa a otočia hore dnom.

Jablkový mušt

Jablká umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame, ale nelúpeme. Po častiach ich necháme odkvapkať cez jemné plátno, vždy pred ďalšou várkou jablká vyžmýkame. Zostávajúce nastrúhané jablká už nemusíme nechávať odkvapkávať a rovno ich cez plátno vyžmýkame. Mušt nalejeme do pripravených čistých pohárov či fliaš. Preložíme ich do hrnca, do polovice podlejeme vlažnou vodou a sterilizujeme.

Jablká plnené mletým mäsom

Potrebujeme:
300 g mletého mäsa, 8 väčších jabĺk, šťava z jedného citróna, mleté čierne korenie, soľ, 2 cibule, petržlenová vňať, 2 vajcia, 2 PL kyslej smotany, 100 g tvrdého syra, trochu majoránu
Postup:
1. Z jabĺk odkrojíme vrchnú časť a vykrojíme jadrovník. Potom jablká vydlabeme. Vnútro potrieme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme.
2. Do mletého mäsa primiešame nadrobno nakrájané vydlabané jablká, vajce, smotanu, nadrobno nakrájanú cibuľu, vňať, majorán, korenie a soľ. Vmiešame na malé kocky nakrájaný syr.
3. Mäsom naplníme jablká, vložíme do zapekacej misy a pri strednej teplote pečieme v rúre asi 30 minút. Podávame s pečivom alebo so zemiakovou kašou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #recept #vitamíny #Jablká #jeseň

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...