V minulosti vzniklo aj výstižné porekadlo: Kaša – mať naša. Mäso sa jedlo iba v nedeľu alebo pri slávnostných príležitostiach, koláče prišli na rad v sobotu, keď zostalo cesto pri pečení chleba. Bryndzu ľudia spoznali až koncom 18. storočia a spočiatku chutila ako tvrdý syr. V slovenskej kuchyni sa do dnešných dní zachovali prvky kychyne Osmanskej ríše, Bulharska či Talianska. Navyše, ľudia v minulosti vymýšľali pre jedlá krásne názvy. Ste zvedaví, aké?
Knižná novinka Silvie Pilkovej 77 tradičných receptov prináša nielen rozmanité recepty na tradičné jedlá, ktoré si môžete s chuťou navariť z bežne dostupných surovín. V knihe sa dozviete aj množstvo zaujímavostí z kuchyne našich predkov.
Silvia Pilková v kuchyni „motá“ od detstva. Rada varí, zbiera recepty a zaujíma sa o naše tradície a históriu. A hoci vyštudovala ekonómiu a pracovala ako manažérka reštauračnej siete, ale vždy ju to viac ťahalo k vareniu a písaniu. Ako hovorí, splnil sa jej sen, pretože svojou prácou prispieva k zachovaniu nášho gastronomického dedičstva.
Na krste knižnej novinky sa okrem moderátorky Adriany Polákovej, ktorá má sama veľmi blízko najmä k pečeniu, objavila aj herečka Katarína Brychtová či gurmán Peter Justin Topoľský.