Výnimočné potraviny na výnimočné chvíle

Niekedy je dobré pozrieť sa do svetovej kuchyne a nájsť pokrmy, ktoré dnes patria medzi najluxusnejšie, teda aj exkluzívne.

05.10.2017 12:00
prestieranie, slávnostné stolovanie Foto:
Výnimočné jedlo si zaslúži výnimočné prestieranie.
debata

Väčšina ľudí si niektoré z nich nemôže dovoliť, aj keď ich niekedy až závratné ceny nevyplývajú ani tak z ich chuti, ako skôr z toho, že ich je tak málo.

Šafran pravý

Vskutku výnimočné jedlo je dnes také, ktoré obsahuje šafran, musí však byť pravý. Aj keď sa mnohokrát môžeme stretnúť napríklad so šafranovým rizotom, v ktorom však väčšinou pravý šafran nie je. Je takisto veľmi zaujímavé, že toto korenie sa musí zbierať výlučne ručne. Aby sme získali kilogram pravého, treba 100-tisíc usušených blizien, čo znamená zhruba 30-tisíc až 40-tisíc šafranových kvetov.

Hľuzovka

Mimoriadne cenná je hľuzovka. Huba, ktorá sa často pridáva do pokrmov vo forme rôznych olejov, ale tiež strúhaná ako prísada do rozmanitých exkluzívnych omáčok. Táto huba je zaujímavá tým, že rastie v podzemí a najčastejšie ju objavujú s pomocou vyškolených psov alebo prasiat. Známe sú najmä hľuzovky čierne a hľuzovky biele. Ceny sa pohybujú rádovo v stovkách až tisícoch eur za kilogram.

Steak Kobe

Výnimočné jedlo môže byť aj z výnimočného hovädzieho mäsa. Také exkluzívne mäso má označenie Kobe a pochádza z kráv Wagyu v Japonsku. Ide o najkvalitnejšie druhy dobytka na svete, ktorému tiež zodpovedá výsledná vysoká kvalita, ale aj vynikajúca chuť samotného mäsa. Okrem iného tieto kravy konzumujú špičkovú trávu alebo kvalitné obilniny, počúvajú hudbu alebo absolvujú masáže.

Pravý kaviár

S mäsom ako takým môže súvisieť aj pravý kaviár, ktorý je špecificky čierny až sivý. Pravý kaviár pochádza z jeseterových rýb, ktorých výskyt a počet ustavične klesá, preto je kaviár stále drahší a drahší. Pravý kaviár tvoria malé jantárové vajcia. Jeden kilogram stojí tisícky eur. Ryby, ktoré produkujú túto výnimočnú potravinu, sa dnes vyskytujú najmä v Kaspickom mori, ide najmä o ryby Beluga Sturgeon.

Arganový olej

Najdrahší olej na svete pochádza z ovocia argania spinosa – stromu, ktorý rodí 80 miliónov rokov na okraji púšte v Maroku. Tajomstvom jeho jedinečnosti je, že ovocie z piatich stromov dohromady vynáša celkovo jeden liter vynikajúceho oleja tradične pripraveného miestnymi berberskými ženami. Ovocie musí byť vysušené najmenej tri týždne pred stočením oleja. Plody sú zrelé, keď sa odlupujú samy.

Lososové filé

Najdrahší a najlepší losos na svete pochádza zo Švajčiarska. Len losos z nórskych fjordov môže dosiahnuť požadovanú kvalitu. Tam lososy držia po dobu štyroch rokov a potom ich dovezú do Švajčiarska. A v továrni ich spracovávajú procesom, ktorý nepoužíva nikto iný. Na spracovanie jedného lososa potrebujú tri až štyri dni. Konvenčný priemyselný losos potrebuje na výrobu asi 20 minút.

Králik na víne s višňami

Potrebujeme:
4 porcie králika, 2 PL olivového oleja, 3 PL višňového džemu, 200 ml červeného vína, 100 g vykôstkovaných višní, štipka tymianu, 4 zrnká borievky, 2 bobkové listy, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Mäso očistíme, opláchneme a osušíme. Mierne ho osolíme a okoreníme. V pekáči rozohrejeme olej a mäso na ňom zo všetkých strán opečieme.
2. Králika potrieme džemom a podlejeme červeným vínom. K mäsu pridáme umyté višne, tymian, borievky a bobkové listy. Pekáčik prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry.
3. Pečieme asi 35 minút pri 180 °C. Počas pečenia králika polievame výpekom a podľa potreby podlievame vodou. Po polhodine pekáčik odkryjeme a mäso dopečieme dozlatista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #losos #steak #šafran #argánový olej #hľuzovka #kaviár

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...