Cisárske zákusky v centre mesta

O pripomienku atmosféry z čias monarchie sa snaží rad bratislavských kaviarní a reštaurácií, ktoré okrem iného venujú pozornosť zákuskom.

24.09.2017 11:00
orechový závin, múčnik, dezert Foto:
Orechový závin môžte tiež ochutnať v bratislavských kaviarňach a cukrárňach.
debata

Dostať ich aj v slávnej kaviarni v barokovom paláci. Meno má podľa cisárskeho dodávateľa sladkostí, ktorý v tom istom paláci viedol štýlovú kaviareň a cukráreň. V ponuke, ktorá je priam koncentráciou tradícií, nechýbajú tradičné rezy – dobošky.

Prešporský šmírkas je bryndzová nátierka

Tradičnou slanou pochúťkou v bratislavskom šate je bryndzový šmírkas pripravený z bryndze a zo zmäknutého masla, ktoré sa posypalo paprikou, rascou a nakrájanou jarnou cibuľkou. Zvyčajne sa pridávala aj horčica, rozotrené sardelové očká aj s olejom a pri miešaní sa nátierka zriedila pivom a nakoniec zdobila surovou zeleninou.

Medová kačka na víne

Kačica nesmela chýbať najmä v jesennej ponuke prešporských reštaurácií – napríklad taká kačka na víne. Stačilo v troške vody rozpustiť soľ, pridať koreniny, pretlačený cesnak, med, bobkové listy, zmesou potrieť kačicu zvnútra aj zvonka a dať piecť do pekáča asi na dve hodiny. Nesmelo sa zabudnúť polievať kačicu počas pečenia vínom.

Ohnivá voda

Prešporské vinárne a viechy ponúkali rozmanité „elixíry“. Jedným takým bolo bylinkové víno s pálenkou – stačilo povariť 5 minút vodu, med, soľ, materinu dúšku šalviu, bazalku, rozmarín a mätu, vývar precediť do litra vína, tekutinu nechať na ohni, kým sa na nej nezačne tvoriť pena, odstaviť z ohňa a zamiešať do nej tri deci pálenky.

Voňavé teľacie ragú

Potrebujeme:
500 g teľacieho pleca, 4 plátky slaniny, maslo, 120 g šampiňónov, 200 ml bieleho vína, 300 ml vývaru, 1 cibuľa, aromatické bylinky (petržlenová vňať, majorán), soľ
Postup:
1. Najskôr cibuľu nakrájanú nadrobno, takisto nadrobno posekané bylinky aj slaninu opečieme v rozpustenom masle.
2. Teľacie plece pokrájame na malé kocky, šampiňóny na menšie kúsky a vsypeme všetko do pripraveného základu.
3. Pokrm osolíme, podlejeme vínom aj trochou vývaru a pod pokrievkou udusíme domäkka. Podľa potreby podlievame zvyšným vývarom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #zákusky #prešporská kuchyňa #bratislavské kaviarne

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....