Vynikajúce prešporské špeciality

Prešporské dobroty sa zrodili z bohatstva kraja a zvyklostí panských dvorov.

23.09.2017 15:10
príprava rýb, rybacina Foto: ,
Ryby sa v prešporskej kuchyni pripravovali často a na všetky spôsoby.
debata

Rybacie vodníkove oči

Prešporská kuchyňa vynikala aj ponukou rybacích špecialít, medzi ktoré patrili vodníkove oči – z mletej uvarenej ryby, vajec, trocha múky a korenia sa pripravila guľatá fašírka s jamkou, do ktorej sa dala polovica bielka z uvareného vajca, naplnila sa zmesou rozomletých žĺtkov, smotany, cibule, sardelovej pasty a korenia, do každého oka sa zastrčila feferónka, pokrm sa posypal postrúhaným syrom a zapiekol.

Rybací aspik

Z rybacích špecialít sa často pripravoval aj kapor v aspiku – ryba sa pokrájala na niekoľko častí, vložila do vriacej vody, v ktorej sa varila očistená a pokrájaná koreňová zelenina, korenie, ocot a soľ, po uvarení sa vychladnutá ryba poukladala na misu, ozdobila vajcom uvareným natvrdo, kolieskom citróna, vňaťou, uvarenou mrkvou, zaliala sa vlažným aspikom a nechala stuhnúť.

Vareškova poradňa

Pri varení rybacích polievok vkladáme mäso do slabo osolenej vody a varíme na miernom ohni. Polievka sa nesmie variť prudko. Zeleninu a korenie môžeme variť priamo s rybou alebo dodatočne v scedenom vývare. Pri varení rybacích polievok vkladáme porcie ryby alebo hlavu a odrezky do studenej osolenej vody, varíme 6–8 minút a ihneď odstavíme, vývar precedíme a rybu vykostíme.

Vareškov tip: Bratislavské bravčové rezance

Umyté osušené bravčové stehno pokrájame na rezance. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme paradajkový pretlak, mäso a za stáleho miešania opražíme. Osolíme, okoreníme, pridáme pokrájané šampiňóny, hrášok, podlejeme vodou a za stáleho miešania dusíme. Pred podávaním pokvapkáme kyslou smotanou.

Požonská roštenka

Potrebujeme:
400 g roštenky, 40 g masla, 1 cibuľa, 1 PL paradajkového pretlaku, 2 PL oleja, 40 g mrkvy, 40 g zeleru, 1 PL hladkej múky, 200 ml kyslej smotany, 1 kyslá uhorka, mleté čierne korenie, 1 bobkový list, worcesterská omáčka, soľ
Postup:
1. Najprv opražíme na masle cibuľu a polovicu mrkvy a zeleru. Roštenky naklepeme a prudko opečieme na oleji, pridáme na opraženú zeleninu, osolíme, okoreníme, pridáme paradajkový pretlak a dusíme.
2. Mrkvu a zeler, ktoré zostali, nakrájame na rezance a uvaríme domäkka – malé mrkvičky varíme nenakrájané. Mäkké roštenky vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, opražíme, zalejeme zeleninovým vývarom a dobre povaríme na hustú omáčku.
3. Omáčku potom zalejeme rozšľahanou kyslou smotanou, necháme prejsť varom, pridáme worcesterskú omáčku, uvarenú zeleninu a uhorku pokrájanú na rezance. Na tanieri zdobíme mrkvičkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #rybacina #prešporská kuchyňa #bratislavské špeciality

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....