Prešporské polievky patrili k mestu

Prešporskí kuchári boli okrem iného majstri vo varení polievok. Nejedna reštaurácia či kaviareň mali svoju vlastnú receptúru a bratislavskí štamgasti sa po „ťažkom ťahu“ neraz chodievali „napraviť“ po zložitej noci.

22.09.2017 13:00
polievka Foto:
Prešporskí štamgasti sa posilňovali polievkou po ťažkej noci.
debata

Často sa dobrej bratislavskej polievke hovorilo polnočná polievka. Vhodná bola pre bratislavskú „kaviareň“ – hercov, politikov, právnikov či literátov. A mali si veru z čoho vyberať.

Labužnícka vínna polievka

350 ml vína, 4–5 kociek cukru, 3 klinčeky, 1 malý kúsok škorice, 1–2 žĺtky
Víno dáme variť spolu s cukrom, klinčekmi a so škoricou. V hrnčeku rozhabarkujeme 1–2 žĺtky s trochou studenej vody. Potom prilejeme varené víno a všetko niekoľkokrát prelejeme z hrnčeka do hrnčeka, až kým sa polievka premieša so žĺtkami a trochu vychladne.

Polievka z červenej repy

3 cvikly, 3 mrkvy, 1 paštrnák, 5 väčších zemiakov, 1 cibuľa, petržlenová vňať, kôpor, smotana, soľ, múka podľa potreby
Zeleninu očistíme, nahrubo nastrúhame alebo nakrájame na menšie kocky a v osolenej vode uvaríme domäkka aj s petržlenovou vňaťou. Potom polievku zahustíme smotanou a múkou a nasypeme do nej vetvičky čerstvého kôpru.

Špargľová polievka

250 g špargle, maslo, 1–2 žĺtky, polievkové korenie, žemľa
Špargľu očistíme, rozkrájame ju na kolieska a varíme v slanej vode. Potom urobíme svetlú maslovú zápražku. Zápražku dáme povariť do polievky a pred podávaním primiešame 1–2 žĺtky a trochu polievkového korenia. Podávame so smaženou žemľou.

Polievka condé

1–1,5 kg srnčieho alebo jelenieho mäsa, 1 l šošovice, 3 l vody, koreňová zelenina, 1 žemľa
Srnčie alebo jelenie mäso rozkrájame a zomleté uvaríme v troche vody alebo vo vývare. Potom uvaríme zvlášť šošovicu s najemno nasekanou koreňovou zeleninou. Šošovicu aj zeleninu potom zmiešame, prevaríme, precedíme a polievku podávame s opraženou žemľou.

Slezinová polievka

1 PL petržlenovej vňate, 1 cibuľa, 10 g masla, 30 g tuku, 120 g sleziny, majorán, čierne korenie, soľ, 1 PL nastrúhanej žemle, 50 g krúp
Petržlenovú vňať a kúsok cibule opečieme na tuku, vložíme nakrájanú slezinu, pridáme majorán, korenie, soľ a žemľu a všetko osmažíme. Krúpy uvaríme, pridáme k slezine a s ňou polievku dovaríme.

Sumčia polievka

1 kg rybích hláv a kostí, 300 g sumčieho mäsa, olej, 100 g cibule, korenie, 200 g paradajok, 50 g petržlenu, petržlenová vňať, štipka šafranu, soľ
Nakrájanú cibuľu osmažíme, pridáme paradajky, korenie, petržlen, petržlenovú vňať, hlavy a kosti, zalejeme vodou a varíme. Precedíme, okoreníme šafranom, pridáme mäso sumca bez kostí a kože a soľ a varíme ďalších asi 10 minút.

Požonská fazuľovica

Potrebujeme:
250 g tmavej fazule, 500 g údených rebierok, 1 cibuľa, 1 hlávka obieleného cesnaku, 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, 2–3 zemiaky, 1 PL bravčovej masti, 2 PL hladkej múky, 1 PL sladkej alebo mierne pikantnej mletej papriky, 2–3 papriky, 2–3 paradajky, biele víno, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
1. Najprv uvaríme tmavú fazuľu, vyberieme ju z vody, vložíme do nej údené rebierka, cibuľu, cesnak a necháme variť na miernom ohni.
2. Mrkvu, petržlen, zeler a zemiaky rozkrájame na kocky, popražíme na bravčovej masti, zasypeme hladkou múkou a paprikou, chvíľu popražíme a pridáme do polievky pred dovarením mäsa.
3. Do polievky môžeme pokrájať čerstvú papriku a paradajky. Z mäkkých rebierok pooberáme mäso, pokrájame ho a vložíme naspäť do polievky. Nakoniec pridáme biele víno, čierne korenie a podľa potreby dosolíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #polievky #prešporská kuchyňa

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...