Kuskus je vhodná potravina pre školákov

V obchodoch býva väčšinou kuskus, ktorý sa vyrába zo zŕn bielej pšenice, ktoré sú zbavené obalových vrstiev, preto prichádza o množstvo cennej vlákniny, ale aj vitamínov a minerálov.

16.09.2017 12:30
pohánka Foto:
Pohánka aj kuskus sú alternatívou k celozrnnej pšenici.
debata (3)

Preto je lepší celozrnný kuskus, ktorý si všetky tieto látky zachováva. Vyrába sa z celých zŕn, preto obsahuje veľa cenných látok obsiahnutých práve v obalových vrstvách zrna a tiež vlákninu.

Príprava kuskusu

Kuskus má veľkú výhodu pri príprave – nemusí sa vôbec variť. Stačí ho len zaliať horúcou vodou a chvíľu počkať, kým napučí. Pri napúčaní sám zmäkne. Kuskus stačí dať do misy a zaliať vriacou vodou v pomere 1:2 (2 diely vody na 1 diel kuskusu). Po zaliatí ho treba nechať 10–15 minút stáť, občas prekypriť vidličkou a priamo podávať ako prílohu, náplň alebo ho môžeme rôzne dochutiť.

Vareškov tip: Kuskus s čučoriedkami

Jablčnú šťavu, vanilkový extrakt a kuskus zmiešame v hrnci a privedieme do varu, miešame, kým sa tekutina neodparí. Odstavíme a pridáme čučoriedky, môžeme dosladiť medom alebo javorovým sirupom. Podávame teplé alebo necháme vychladiť a podávame ako dezert so zmrzlinou.

Vhodná pohánková alternatíva

Pohánkové cestoviny sú bezvaječné bezlepkové cestoviny a sú alternatívou cestovín pšeničných. Vďaka svojmu zloženiu sú vhodné pre bezlepkovú diétu, ale nájdu svoje miesto aj v bežnej kuchyni a sú vynikajúcim variantom zdravého stravovania, majú totiž vyvážený obsah aminokyselín.

Sladučký obed: Široké rezance s makom a pomarančmi

Potrebujeme:
2 veľké pomaranče, 8 PL mletého maku, 6 PL práškového cukru, 100 g masla, 400 g širokých pohánkových rezancov, 100 g vlašských orechov
Postup:
1. Z oboch pomarančov orežeme nožom kôru až po dužinu, mesiačiky pomaranča vyrežeme ako pri grapefruite nad miskou, aby sme zachytili vytekajúcu šťavu. Premiešame s mletým makom a cukrom. Rozpustíme maslo.
2. Široké pohánkové rezance vsypeme do vriacej vody a uvaríme. Scedíme, prepláchneme, premiešame s makom a pomarančom, rozdelíme na taniere a pokvapkáme rozpusteným maslom. Porcie ozdobíme orechmi.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #pohánka #kuskus

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...