Skvelé mafiny do školskej tašky

Ktorý školák by pohrdol desiatou, ktorá bola u nás donedávna neznáma – mafinmi?

15.09.2017 12:30
mafin, desiata Foto:
Malý koláčik, ktorý vždy poteší.
debata

História mafinov siaha do stredoveku a svoj názov dostali po francúzskom výraze moufflet, čo môžeme preložiť ako jemný chlieb. Keď sa mafiny rozšírili z Európy do Ameriky a tam objavili čaro kypriaceho prášku, dostala táto dobrôtka novodobú formu. Dodnes sa však robia dva typy mafinov – z kysnutého cesta v tvare rožka alebo tie s kypriacim práškom, ktoré majú svoj charakteristický tvar košíčka.

Banánové mafiny

Základom tohto druhu mafinov sú banány. Tie roztlačíme vidličkou, zmiešame s troma štvrtinami hrnčeka cukru a s jedným rozšľahaným vajíčkom. Pridáme trochu rozpusteného masla, hrnček a pol hladkej múky a prášok do pečiva. Z týchto surovín urobíme zmes, ktorou naplníme formičky. Mafiny pečieme 15–20 minút v rúre, ktorú sme predhriali.

Čokoládové mafiny

V mise zmiešame 250 g hladkej múky, 25 g kakaa, prášok do pečiva, pol lyžičky jedlej sódy a asi po 90 g bielej, mliečnej a horkej čokolády. V ďalšej miske potom zmiešame 2 rozšľahané vajcia, 285 ml kyslej smotany, 85 g cukru a 85 g rozpusteného masla. Zmesi zmiešame a nalejeme do formičiek. Mafiny potom pečieme asi 20 minút.

Čučoriedkové mafiny

Pol hrnčeka rozpusteného masla a hrnček cukru zmiešame, pridáme lyžičku vanilky, štvrť hrnčeka mlieka a hrnček hladkej múky a zmiešame. Potom znovu pridáme štvrť hrnčeka mlieka a hrnček hladkej múky. Znovu poriadne premiešame. A konečne nasypeme do cesta čučoriedky a premiešame. Zmes dáme do formičiek a pečieme v rúre 15–20 minút.

Mrkvové mafiny

Dve celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, potom primiešame šťavu z pomaranča, škoricu, najemno nastrúhanú mrkvu a nahrubo nastrúhané jablko. Nakoniec vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Dobre premiešame a nalejeme do formy na mafiny, ktorú môžeme vyložiť papierovými košíčkami. Pečieme v rúre približne 25 minút.

Arašidové mafiny

Dve vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Prilejeme vodu, olej, pridáme arašidové maslo, ktoré sme rozohriali v mikrovlnnej rúre a prisypeme kakao. Nakoniec pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a zmiešame. Cesto preložíme do cukrárskeho vrecka a plníme ním košíčky do dvoch tretín. Pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút.

Slané mafiny

Hrnček špaldovej múky, hrnček mlieka, jedno vajce, trištvrte lyžičky prášku do pečiva, na kocky nakrájanú šunku, balkánsky syr (mozzarellu alebo nivu), olivy, soľ, bazalku a oregano zmiešame dohromady a vytvoríme cesto, ktoré potom plníme do pripravených košíčkov na mafiny. Posypeme sezamovými semienkami a pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút.

Jablkové mafiny

Potrebujeme:
300 g jabĺk, 120 g pšenovej múky, 130 g bezlepkových ovsených vločiek, 10 g psyllia, 150 g mandľového mlieka, 1 vajce, 50 g medu, 20 g hrozienok, 20 g vlašských orechov, 6 g kypriaceho prášku, škorica
Postup:
1. Jablká umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Do misy nasypeme pšenovú múku, ovsené vločky a psyllium. Zmes obohatíme o mandľové mlieko, jedno vajce, nasekané vlašské orechy a hrozienka.
2. Obsah misy osladíme medom, rozvoniame lyžičkou škorice a potom už všetky suroviny dôkladne premiešame.
3. Keď vznikne jednoliate cesto, pridáme doň kypriaci prášok, prisypeme nakrájané jablká a ešte raz všetko premiešame. Potom cestom naplníme papierové košíčky, ktoré dáme do rúry a pečieme pri 180 °C asi 25 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #mafin #sladká desiata

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...