Prečo by sme surovú hydinu nikdy nemali umývať

Doteraz sme to mohli čítať v každej kuchárskej knihe. Surová hydina by sa mala pred tým, ako skončí na pekáči poriadne umyť.

13.09.2017 13:00
kuracie mäso, kuracina Foto:
Ilustračné foto.
debata (33)

Jedná sa o kuracie, husacie a kačacie mäso – mali by sme ho pred prípravou podržať pod prúdom tečúcej vody. Patogény sa odstránia v prvom kroku, domnievali sme sa.

No tento postup je zlý. Britský zdravotnícky úrad NHS (National Health Service) teraz naliehavo varuje. Umyť surovú hydinu pred prípravou môže byť nebezpečné. Hydina často obsahuje takzvaný kampylobatker, tyčinkovité baktérie, ktoré môžu už v malom počte viesť k extrémne nepríjemnej otrave jedla.

Striekaním vodou sa môžu zárodky šíriť – niekedy letí zmes baktérií a vody aj 50 centimetrov ďalej. Pri umývaní kuracích častí sa tieto baktérie rozkladajú po kuchynskej linke a pracovnej doske. Odtiaľ znova pristanú v šaláte, ovocí a zelenine, ktoré sa pokazia.

Hrozí horúčka, nevoľnosť, hnačky… Keďže teplo zabíja kampylobakter, britská zdravotnícka služba odporúča hydinu uvariť. Týmto štýlom sa všetky baktérie zabijú. Umývať preto hydinu predtým je úplne zbytočné – a aj nebezpečné.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #hnačka #otrava #baktérie #patogény #kampylobakter

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...