Losos sa udomácnil v našej kuchyni

Losos je dravá ryba, má typicky jemne oranžový až ružový odtieň mäsa, ktorý získava požieraním kôrovcov.

06.09.2017 13:00
tuniak s paradajkami a kaparami Foto:
Tuniak s paradajkami a kaparami.
debata

Predáva sa v rôznych formách – údené plátky lososa, čerstvé alebo zmrazené steaky či podkovy z lososa alebo losos celý. Ak chceme „divoký“ variant lososa, musíme navštíviť špecializovanú predajňu s rybami a tiež si trochu priplatiť.

Všestranná kulinárska pochúťka

Losos je pomerne nevýrazná ryba, a preto sa hodí takmer na každú kuchynskú úpravu. Má málo kostí, veľmi šťavnatú a delikátnu chuť, ktorá ladí s cesnakom, medom, limetkou či so zázvorom. Údený losos je vhodný do rôznych predjedál, chuťoviek, rolád, do šalátov či k cestovinám. Surové mäso z lososa sa používa zase do japonského suši.

Vareškov tip: Lososie hranolčeky

Z lososích filiet nakrájame úzke prúžky, potrieme ich cesnakom, osolíme a zľahka zaprášime múkou a rybím korením. Necháme ich do druhého dňa odležať, potom ich osmažíme vo fritovacom hrnci rovnako ako zemiakové hranolčeky a podávame s obľúbeným dresingom.

Tuniak s orieškovou arómou

Tuniak je chuťovo výborná ryba, má orieškový nádych, je tučnejšia a šťavnatá. Skôr než bielemu mäsu sa podobá mäsu červenému a chuťou sa prirovnáva k teľaciemu mäsu. Je to ryba, ktorú necítiť po rybacine a je takmer bez kostí. Rozhodne ho netreba tepelne upravovať dlho, záleží na hrúbke mäsa. Steak z tuniaka by mal byť vo vnútri ružový.

Morská pochúťka: Tuniak s paradajkami a kaparami

Potrebujeme:
4 steaky z tuniaka, soľ, 2 PL olivového oleja, 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná na plátky, 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky, 500 g lúpaných a nakrájaných paradajok alebo paradajkové pyré, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, 2 PL kapár, 2 PL vínneho octu, 2 PL rybieho vývaru alebo vody
Postup:
1. Tuniaka osolíme z oboch strán. V plytkom hrnci ho opražíme na rozpálenom oleji z oboch strán doružova a preložíme ho do horúcej nádoby, aby úplne nevychladol.
2. Do hrnca po tuniakovi pridáme cibuľu a cesnak, opražíme, prikryjeme a na veľmi miernom ohni pomaly dusíme. Zvýšime plameň, pridáme paradajky alebo paradajkové pyré, petržlenovú vňať, ocot a odkvapkané kapary. Varíme 5 minút.
3. Potom pridáme rybí vývar a podľa chuti dosolíme. K tuniakovi pridáme zeleninovú zmes, zakryjeme a prehrievame ešte asi 5 minút. Podávame preliate zmesou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #tuniak #recept #losos #morské ryby

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...