Morské plody z morskej vody

V prímorských krajinách je takmer samozrejmé, že plody mora sú zdravou, chutnou a obľúbenou súčasťou kuchyne.

02.09.2017 12:00
morské plody Foto:
Čerstvé neskazené mušle sú vždy pevne uzavreté, po uvarení sa zase všetky musia otvoriť.
debata (1)

Plody mora sú zdravé a obsahujú málo tuku a sú aj zdrojom minerálov dôležitých pre ľudský organizmus. V našich suchozemských podmienkach nie je taká rozšírená konzumácia týchto organizmov ako v prímorských štátoch. Najväčším problémom je obmedzená doba skladovania, musia byť čerstvé, aby pokrmy z nich nespôsobovali zdravotné ťažkosti. Ponuka u nás sa zvyšuje o plody mora v hlboko zmrazenom stave.

Krevety

Krevety sa predávajú v troch veľkostiach – malé, stredné a veľké – tigrie, ktoré merajú až 20 cm. Základom pre konzumáciu kvalitných kreviet je nielen miesto pôvodu a dátum spotreby, ale aj farba. Čerstvá kreveta je sivastá. Každý druh kreviet je vhodný na inú úpravu. Môžeme ich smažiť, grilovať, variť, piecť. Je možné ich pridať do šalátov, rizota, cestovín, polievok alebo dokonca jesť surové.

Ustrice

Ustrice majú rôznu veľkosť i odtiene dohneda sfarbených lastúr, ktoré sú zvrásnené. Čerstvé kvalitné ustrice majú slizký klzký povrch a musia byť uzavreté – otvorené nemožno konzumovať, po pokvapkaní citrónom sa ľahko zachvejú. Ustrice sa majú spotrebovať takmer ihneď po nákupe. Skutočnou lahôdkou sú surové, živé ustrice pokvapkané iba citrónom, podávané na ľade po dvanástich alebo po šiestich.

Homár

Homáre sa často stávajú ozdobou slávnostného stola. Ich mäso je považované za vzácnu delikatesu. Homár sa vyznačuje veľkými a robustnými prednými klepetami. Podávajú sa vcelku alebo pozdĺžne rozpolené. Homár sa najčastejšie spracováva varením, niekedy sa jednotlivé polovice ešte grilujú alebo zapekajú s maslom a so šalotkou. Homáre priemerne dorastajú na dĺžku 30 centimetrov.

Chobotnica

Mäso chobotnice je diétne, tuhšie, preto sa dlhšie pripravuje, malé chobotnice sa nezriedka nakladajú. Na konzumáciu sa využívajú chápadlá a niekedy aj hlava. Zaujímavosťou je konzumácia chobotníc v japonskej kuchyni. Podáva sa ako suši, ale aj ako veľmi kontroverzné ikizukuri, čo je pokrm pripravený zo živého živočícha. Chobotnica sa iba namotá na jedálenské prútiky a konzumuje sa v celku.

Langusty

Langusty patria k morským rakom. Ich tykadlá sú dlhšie ako telo, nemajú klepetá, majú dlhé nohy a silný chvost. Langustu najskôr umyjeme studenou vodou a dáme variť vo vývare. Do hrnca sa musí zmestiť celá s napnutým chvostom. Uvarenú langustu rozstrihneme a vyberieme mäso, ktoré je najmä na chvoste. Len jemne ho dochucujeme kvalitným olejom, octom, citrónom, soľou a korením.

Sépia

Sépia má vo svojom tele malý vačok s čiernou tekutinou, ktorý pri úprave pred varením starostlivo odrežeme. K nemu sa dostaneme, keď rozrežeme sépiu na mäkkej strane. Sépiu potom opláchneme, vypitveme, stiahneme kožu, zbavíme prísaviek a znovu dobre umyjeme. Sépia sa krája na kolieska alebo plátky, ktoré sa obaľujú a smažia. Atramentom sépie sa napríklad farbí rizoto alebo cestoviny.

Vareškova poradňa

Čerstvé neskazené mušle sú vždy pevne uzavreté, po uvarení sa zase všetky musia otvoriť. Neotvorené sa musia vyhodiť. Mušle znesú veľmi silno okorenenú omáčku, okrem korenia môžeme pridať víno alebo pivo. Pre homára platí, že čím dlhšie ho budeme variť, tým bude jeho mäso tvrdšie, preto stačí niekoľko minút, podľa jeho váhy.

Cestoviny so slávkami

Potrebujeme:
500 g slávok, 80 g masla, 1 hľuza fenikla, zväzok petržlenovej vňate, 1/2 citróna (šťava i kôra), mleté čierne korenie, soľ, olivový olej, cestoviny
Postup:
1. Najskôr pripravíme bylinkové maslo pridaním soli, korenia, časti posekanej petržlenovej vňate, citrónovej šťavy a kôry do zmäknutého masla. Všetko starostlivo prepracujeme a maslo dáme vychladiť.
2. Uvaríme cestoviny a udržujeme ich teplé. Do rozpáleného hrnca dáme slávky, medzi ne na štvrtiny pokrájanú hľuzu fenikla a zvyšok nenasekanej petržlenovej vňate. Prikryjeme pokrievkou a necháme na ohni asi 5 minút, počas tejto doby dvakrát pretrepeme, aby sa slávky premiešali. Keď sú slávky otvorené, vyberieme ich do misy s cestovinami.
3. V hrnci zostane trocha vývaru, ktorý mušle pustili pri varení. Scedíme ho do misky, do horúceho vývaru zašľaháme lyžičku olivového oleja a postupne vytvorené bylinkové maslo. Vznikne omáčka, ktorú nalejeme na mušle s cestovinami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #morské plody #chobotnice #krevety #ustrice #slávky

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...