Tábornícke jedlo z jedného hrnca

V rôznych končinách sveta radi pripravujú jedlo z jedného hrnca. Stačí niečo pridať, niečo ubrať a už to ináč rozvoniava.

29.08.2017 11:00
hovädzí guláš s fazuľou, eintopf Foto: ,
Hovädzí guláš s fazuľou.
debata

Hady z chlebového cesta

Celkom zábavným, a pritom absolútne jednoduchým pokrmom pri táborení sú hady z chlebového cesta. Najprv rozpustíme v ešuse masť, pridáme múku zmiešanú so soľou a postupne prilievame vodu, aby vzniklo pevné cesto, z ktorého odtrhávame kúsky a robíme z nich tenšie valčeky. Tie potom špirálovito navinieme na palice. Hady potrieme vodou a otáčaním nad miernym ohňom upečieme.

Setonov hrniec

Klasickým táborníckym receptom je Setonov hrniec z dobrodružných knižiek. Ide o plátky bravčového pliecka s vreckami naplnenými slaninou, cibuľou a materinou dúškou. Mäso sa zavinie do papiera na pečenie, potom zabalí ešte do žihľavy a previaže tenkým drôtikom. Na dno vykopanej jamy sa dajú rozpálené kamene a prekryjú sa vrstvou popola. Na tú sa dá mäso, zahrnie sa ďalšou vrstvou kameňov a asi o dve hodiny je pochúťka hotová.

Vareškova poradňa

Ak nemáme na cestu do lesa zbalené konzervy či zaváraniny, exkluzívnu lesnú lahôdku si môžeme pripraviť aj z plodov, ktoré cestou pozbierame. Perfektný je napríklad guláš z kuriatok. Na dochutenie postačí medvedí cesnak. Ak budeme pri varení v prírode experimentovať, netreba zabudnúť na základnú zásadu, ktorá hovorí, že zbierať a konzumovať by sme mali len huby, plody a byliny, ktoré bezpečne poznáme.

Vareškov tip: Fazuľový guláš s klobásou

Fazuľu necháme deň vopred namočenú, potom k nej pridáme na kocky nakrájané údené mäso, na kolieska nakrájanú klobásu a zvoľna varíme domäkka. Potom pokrm zahustíme paprikovo-cibuľovou zápražkou, povaríme, pridáme pretlak, osolíme, prípadne pridáme niekoľko kvapiek citrónovej šťavy alebo dve lyžice trvanlivej smotany.

Inšpirácia zo zeleného ostrova: Írsky hovädzí kotlík

Potrebujeme:
2 veľké cibule, 2 PL masti, 500 g hovädzieho mäsa, 1 kl mletej sladkej papriky, 4 mrkvy, 100 g šampiňónov, 1 strúčik cesnaku, 200 ml červeného vína, štipka soli, štipka mletého čierneho korenia
Postup:
1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé jemné kúsky. V hlbokom hrnci roztopíme masť a cibuľu v nej pomaly smažíme dozlatova. Na cibuľku pridáme pokrájané a očistené kúsky mäsa, ktoré posypeme paprikou. Priklopíme a pod pokrievkou necháme ešte asi 10 minút, kým mäso pustí šťavu.
2. Potom na mäso vložíme kolieska olúpanej mrkvy a štvrtinky opláchnutých šampiňónov. Poriadne premiešame, pridáme prelisovaný cesnak a podlejeme vodou.
3. Varíme, kým mäso nezmäkne, občas premiešame. Potom do omáčky nalejeme červené víno a necháme pri zníženej teplote ešte asi desať minút ‚‚prebublať‘‘. Omáčku ochutíme soľou a korením podľa vlastnej potreby. Podáváme s varenou ryžou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #guláš #eintopf #Setonov hrniec

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...