Vyraziť do prírody a uvariť skvelý guláš

Boli aj časy, v ktorých sme si vyrazili do prírody, a tam na nás čakala len pečená klobása, rožok so salámou alebo instantná polievka.

26.08.2017 17:00
kotlíkový guláš Foto:
V žiadnom guláši nesmie chýbať cibuľa.
debata (1)

Možno si hovoríme, prečo ešte variť vonku, keď si toho dosť užijeme doma v kuchyni. Ale uvariť skvelý guláš v prírodnom prostredí, to je vskutku gastronomický výkon. Možno naň budú spomínať všetci, ktorí budú ochutnávať alebo jednoducho len cítiť chuť a vôňu dobrého jedla.

Trampský guláš s hubami a klobásou

Jednoduchý trampský guláš je naozaj prostý – stačí nakrájať cibuľu na drobné kocky a usmažiť ju na oleji alebo na masti dozlatista. Potom pridať na kocky nakrájané hovädzie mäso a prudko ich aj s cibuľou opekať za stáleho miešania. Osoliť, posypať sladkou paprikou, zaliať vrelou vodou a dusiť asi 40 minút, pridať huby, klobásu nakrájanú na kolieska a zemiaky (surové) nakrájané na menšie kocky.

Zemiakový guláš s kabanosom

Na začiatku stačí jednu väčšiu cibuľu nakrájať najemno, slaninu nakrájať na kocky a pražiť v hrnci do zlatistej farby. Pridať nakrájaný kabanos, zemiaky a spolu s cibuľkou opiecť, pridať 3 lyžice hladkej múky, osmažiť do svetlohneda, pridať dve lyžice sladkej papriky a lyžičku pálivej, zaliať 1,5 l vývaru, variť do zmäknutia zemiakov a zhustnutia omáčky. Na záver dosoliť, dokoreniť a ochutiť majoránom.

Guláš s makarónmi a hubami

Najskôr treba namočiť huby v teplej vode na 30 minút. Potom ich nakrájať, takisto nakrájať tri strúčiky cesnaku na prúžky a tie votrieť do dierok v nakrájanom mäse spolu s kúskami slaniny, osoliť, okoreniť, osmažiť, zaliať vodou a guláš variť na pomalom ohni. Priliať tekutinu z húb a vodu tak, aby mäso pokrývala. Priviesť do varu, prikryť a veľmi pomaly dusiť asi tri hodiny, až kým nie je mäso veľmi mäkké.

Jaskyniarsky guláš z konzervy

Najskôr treba na tuku speniť nadrobno nakrájanú cibuľku. Potom pridať nadrobno pokrájané dve sladkokyslé uhorky a jednu nakrájanú zelenú papriku. Všetko treba dôkladne osmažiť, podliať vodou, pridať hovädzie mäso vo vlastnej šťave z konzervy, jeden paradajkový pretlak, horčicu, soľ, majorán a mleté čierne korenie. Jaskyniarsky guláš treba dusiť dovtedy, kým sa prebytočná šťava neodparí.

Cibuľový guláš ozdobený párkom

Nadrobno nakrájanú cibuľu treba opražiť na tuku, pridať na kocky nakrájané hovädzie mäso a za stáleho miešania ho opražiť, pridať hladkú múku, opäť ju opražiť, zaprášiť mletou paprikou, pridať trochu paradajkového pretlaku, osoliť, pridať rozotrený cesnak, drvenú rascu, korenie a dusiť. Pred dokončením treba pridať majorán a pred podávaním ozdobiť každú porciu polovicou ohriateho párku.

Poľovnícky guláš z diviny

Slaninu pokrájanú na kocky treba rozškvariť, pridať nadrobno pokrájanú cibuľu a osmažiť dozlatista. Potom pridať mletú papriku, paradajkový pretlak a nakrájané mäso z diviny, korenie, rascu, soľ a dusiť, až kým nie je mäso napoly mäkké. Potom vydusiť guláš do tuku, zaprášiť múkou, zaliať vodou a dusiť domäkka. Pred dokončením pridať pokrájané huby, petržlenovú vňať, rozotrený cesnak a majorán.

Pekelný bravčový guláš na svetlom pive

Potrebujeme:
800 g bravčového pliecka, soľ, mleté čierne korenie, 30 g slaniny, 30 g masti, 60 g cibule, 1 strúčik cesnaku, pálivá mletá paprika, 30 g starého nastrúhaného chleba, vývar, 250 ml svetlého piva
Postup:
1. Pliecko umyjeme a nakrájame na väčšie kocky. V kotlíku na masti osmažíme slaninu nakrájanú nadrobno, rozotrený cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľu a rascu.
2. Pridáme pálivú papriku a mäso, osolíme, okoreníme a pod pokrievkou dusíme do polomäkka.
**3.****** Mäso posypeme nastrúhaným chlebom a chvíľu ho smažíme. Pridáme pivo a prikryté dusíme. Postupne podlievame po troškách vodou, až kým nie je mäso mäkké.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #suroviny #kotlíkový guláš

+ Robte niečo, preto aby sa vám aj naďalej žilo tak dobre ako doteraz.
Neodkladajte v práci niečo, čo môžete...

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...