Maďari milujú ryby, Rakúšania mušt

Spoznajme špeciality našich južných susedov, ktoré si stále zachovávajú svoju jedinečnosť.

25.08.2017 17:00
Podunajské halászlé, Hotel Zátoka Senec Foto: ,
Obľúbené maďarské jedlo je halászlé - rybacia polievka.
debata

Najluxusnejšie halászlé

V oblastiach Maďarska, kde sú rieky a jazerá, sa teší veľkej obľube konzumácia rýb. Neodmysliteľná súčasť maďarskej kuchyne – rybia polievka – skrýva svoju azda najluxusnejšiu podobu pod názvom „halászlé vegyes halból“ – rybia polievka z rôznych druhov rýb, ktorej súčasťou sú kapor, sumec, lieň, šťuka, zubáč a poriadna dávka ohnivočervenej papriky rovno do kotlíka.

Tradičný maďarský lieň

Veľmi obľúbenou maďarskou kaprovitou rybou je lieň, ktorý má v kuchyni našich južných susedov významné postavenie, pripravujú sa z neho nielen klasické polievky, ale aj hlavný chod – a napríklad vynikajúci je pripravený na rošte. Nejeden maďarský gurmán tvrdí, že má chutnejšie mäso ako kapor.

Vareškov tip: Perkelt z kapra

Kapra najskôr očistíme, vypitveme, rozkrojíme na polovice, osolíme a hlavu s plutvami odsekneme. Vložíme do hrnca, v ktorom sme spenili pokrájanú cibuľu. Z hlavy a plutiev pripravíme vývar na podlievanie. K rybe pridáme aj papriku pokrájanú na rezance, olúpané a prekrojené paradajky, posolíme a prilejeme vývar. Dusíme približne 10 minút na miernom ohni, aby sa mäso nerozpadlo.

Rakúsky mušt chutí skvelo

Kultovou záležitosťou rakúskej kuchyne je mušt – všeobecne sa zaň považuje ovocné víno zo skvasenej jablčnej alebo hruškovej šťavy. Zo sedemdesiat až deväťdesiat percent sa vyrába z hrušiek, čo mu dodáva úplne zvláštnu chuť a arómu. Môže sa pohybovať od úplne jemnej podoby až po trpkú. Mušt je najlepší spravidla vtedy, keď chutí jemne, ale nie príliš kyslo. V takom variante sa dobre pije neriedený, ale aj zriedený minerálkou.

Pochúťka z riečneho raka

V Rakúsku sa nachádza malé jazero Offensee a v ňom sa skrýva nádej na rýdzo prírodnú lahôdku z alpských vôd – raka riečneho z voľnej prírody, ktorý je na tanieri ozajstnou raritnou a vysoko cenenou lahôdkou, najmä pečený. Pokus o opätovné nasadenie týchto sladkovodných rakov bol úspešný, a to dokonca tak, že jazero je už rakmi nasýtené.

Sladká maškrta: Tirolské dolky

Potrebujeme:
125 ml mlieka, 150 g masla, 500 g polohrubej múky, štipka soli, 200 g marmelády alebo džemu, 50 g strúhanky, olej na vyprážanie, práškový cukor na posypanie
Postup:
1. Najskôr nahrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo a soľ. V polohrubej múke urobíme jamku a pridáme do nej mlieko s maslom. Vypracujeme cesto.
2. Cesto necháme odpočinúť asi pol hodiny, potom ho vyvaľkáme na tenký plát, z ktorého vykrajujeme kolieska s priemerom do 10 centimetrov.
3. Dolky smažíme v horúcom oleji po oboch stranách dozlatista a osušíme ich na kuchynskom obrúsku. Marmeládu alebo džem zmiešame so strúhankou a položíme jednu lyžičku náplne na každú dolku, prikryjeme druhou a povrch posypeme práškovým cukrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #maďarská kuchyňa #mušt #rakúska kuchyňa #halászlé

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...