Pochúťky našich susedov

24.08.2017 17:00
kuťja, národná kuchyňa
Ukrajinská vianočná kuťja. Autor:

Chute aj zvyky v strede i na východe Európy sa miešajú a kombinujú. Každá krajina si však nechala svojské a zvláštne jedlá, ktoré sa oplatí spoznať a ochutnať.

Ukrajinské plnené varenyky

Ukrajinské varenyky sú plnené cestovinové taštičky podobné talianskym ravioli. Mávajú tvar štvorca alebo polmesiaca a ako náplň sa používajú zemiaky, mäso, kapusta, tvaroh alebo aj ovocie. Varenyky sa podávajú poliate maslom s kyslou smotanou, sladké varianty s cukrom. Ďalšou možnosťou je pridať na ne oškvarky, cibuľu a smotanu.

Rituálny sviatočný pokrm na tanieri

Kuťja je ukrajinský rituálny pokrm spojený s Vianocami. Tento dezert, ktorý sa podáva na začiatku a konci vianočného cyklu, je veľmi chutný. Má mnoho podôb a môže obsahovať mak, pšenicu, med, orechy a rôzne kandizované ovocie. Patrí medzi dvanásť tradičných ukrajinských vianočných jedál. Kuťja obvykle slúži na predpoveď bohatosti úrody a rodinného šťastia.

Vareškova poradňa

Poliaci sú preslávení veľkým množstvom druhov chleba, ale aj rôzneho pečiva. Keď pri potulkách uličkami poľských miest budete hľadať miestne pekárne, oplatí sa navštíviť aj populárne mliečne bary. Nenalejú vám tam len mlieko, ale ponúknu aj veľa bezmäsitých jedál, ktorých základ tvoria mliečne výrobky, pričom konzumácia v týchto baroch je nielen kulinárskym zážitkom, ale navyše je aj pomerne lacná.

Vianočný dezert kuťja

Potrebujeme:
500 g maku, 300 g pšenice, pšeničných krúp alebo bulguru, kandizovaná pomarančová kôra, med, 80 g smotany, 40 g vlašských orechov a mandlí, hrozienka, smotana
Postup:
1. Pšenicu alebo pšeničné krúpy opláchneme, zalejeme studenou vodou a varíme domäkka asi 2 hodiny. Ak použijeme bulgur, zalejeme ho vodou a necháme len namočený napučať a nemusíme variť.
2. Mak opláchneme, zalejeme vriacou vodou a varíme na miernom ohni. Po 15 minútach odstavíme z platne, necháme vychladnúť, vodu zlejeme a mak pomelieme. Med dáme do kastrólika a ohrievame vo vodnom kúpeli, až kým sa nerozpustí.
3. Orechy a mandle nasekáme. Mak zmiešame s hrozienkami, medom, so smotanou, s orechmi, mandľami, pomarančovou kôrou a so pšenicou (bulgurom). Hotový dezert vložíme do misky a dáme na dve hodiny do chladničky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#ukrajinská kuchyňa #recept #poľská kuchyňa #kuťja
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Príčinou bolesti kĺbov môže byť zmena počasia ale aj nedostatok pohybu.
Prihlásite sa do...

+ Nevynechávajte pravidelný pitný režim, čistá voda je pre vás najvhodnejšia.
Rady finančných...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk