Letmý pohľad do poľskej kuchyne

Na rozdiel od českej a maďarskej kuchyne sú gurmánske špeciality našich severných susedov pre nás menej známe. Preto trochu nahliadneme pod poľskú pokrievku.

21.08.2017 14:30
poľská kuchyňa, mäsové guľky Foto:
Poľské pokrmy sú veľmi výdatné a obsahujú veľa mäsa.
debata

Historicky sú v poľskej kuchyni zakorenené stopy kuchyne židovskej, českej i ruskej. Túto pestrosť dodnes vidíme na poľských stoloch, pritom poľské pokrmy sú veľmi výdatné a obsahujú často veľa mäsa.

Suroviny poľskej kuchyne

Najčastejšie používanými surovinami v poľskej kuchyni sú kyslá kapusta, červená repa, kyslá smotana, uhorky, slivky, kaleráb, huby, vynikajúci chlieb, rôzne druhy klobások, párkov a poľskej salámy. No a samozrejme mäso všetkého druhu vrátane baranieho, rybieho a obľúbenej diviny. Veľmi významnú úlohu hrajú pri dochucovaní bylinky a korenie – kôpor, rasca, majorán alebo petržlenová vňať.

Poľské národné pokrmy

Za poľské národné jedlo sa považuje pikantný mäsitý „bigos“, k národným špecialitám patrí aj „schab pieczony“ – pečené bravčové so sušenými slivkami, „kotliet schabowy“ – v strúhanke obalené bravčové karé s hubami a so zemiakmi, „gołąbki“ – kapustové závitky plnené mäsom a ryžou alebo „pierogi“ – malé biele knedličky plnené kapustou s hubami alebo so syrom, zemiakmi a s opraženou cibuľou.

Poľské predjedlá

Pre poľské pokrmy vrátane predjedla sú typické výnimočné kombinácie chutí. Veľmi častým poľským predjedlom je takzvaný smalec – opekaná slanina s cibuľou, majoránom aj so slivkami či s jablkom, ktorá sa podáva na chlebe a zajedajú sa k nej kyslé uhorky. Typický je aj sleď v kyslej smotane, obvykle s cibuľou. Populárna je aj slanina plnená slivkami, šunka s čučoriedkami či kapor s hrozienkami.

Poľské polievky

Poľské polievky sú sýte a hutné, populárny je napríklad „barszcz czerwony" – osviežujúca polievka z červenej repy, podávaná so zeleninou a s kyslou smotanou alebo čistá. Veľmi známy je „žurek" – kyslá polievka so zemiakmi, klobásou alebo vajcom, niekedy sa podáva vo vydlabanom bochníka chleba, alebo po celom Poľsku obľúbená „kyselica“ – vývar z husacieho mäsa s kyslou kapustou.

Poľské hlavné jedlá

Okrem pokrmov, ktoré Poliaci označujú za svoje národné, sa v rôznych poľských regiónoch pripravujú rozmanité hlavné jedlá – napríklad „polędwiczki wołowe“ – hovädzia sviečková s hubovou omáčkou, „golonka w piwie“ – tučné, ale veľmi chutné bravčové koleno, niekedy podlievanie pivom (vždy sa podáva s chrenom) alebo „karkówka“ – jemná bravčová sviečkovica, pečená alebo grilovaná.

Poľské múčniky a dezerty

Obľúbené sú v Poľsku múčniky. Sú veľmi sladké a vysoko kalorické. Mimoriadne chutný je tenký koláč s orieškami a ovocím nazývaný „mazurek“. „Galaretka“ – veľmi sladké ovocné želé sa podáva so šľahačkou alebo s ovocím. Výborný je „sernik“ – koláč s bielym syrom alebo „szarlotka“ – koláč s jablkami a so šľahačkou, ale aj „obwarzanek“ – pečivo v tvare krúžku posypané hrubou soľou, makom či sezamom.

Teľacie plátky v zelenine

Potrebujeme:
2 kg teľacieho mäsa, 500 g mrazenej zeleniny na mäso, 2 PL masla, 2 PL múky, soľ, mleté čierne korenie, roztopený syr na preliatie mäsa
Postup:
1. Najskôr nakrájame mäso našikmo na 4 stredne hrubé plátky, posypeme ich soľou, mletým čiernym korením a trochu poprášime múkou.
2. Potom rozohrejeme maslo, pripravené mäso osmažíme po 4 minúty z každej strany. Pridáme 3 lyžice vody, zakryjeme pokrievkou a dusíme 5 minút na miernom ohni.
3. Zeleninu na mäso bez rozmrazenia dusíme 12 minút s polovicou šálky vody. Teľacie plátky podávame s udusenou zeleninou a ozdobené roztopeným syrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #poľská kuchyňa

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....