Zaváraná klasika: tekvica

19.08.2017 12:00
Cuketa
Cuketa patrí medzi veľmi zdravé a ľahké plodiny leta. Autor:

V domácnostiach našich babičiek bývalo klasikou zaváranie tekvice na sladkokyslo alebo na slano.

Na zaváranie treba použiť len plody zdravé a kvalitné, nevhodné sú aj s malým náznakom napadnutia škodcom. Veľkú pozornosť treba venovať príprave pohárov a viečok. Treba zabudnúť na ich utieranie utierkou, ktorá aj pri veľkej snahe zanechá miniatúrne chĺpky, ktoré potom robia problémy.

Cuketa so zeleninovou alebo ovocnou príchuťou

Popri tekvici je čoraz populárnejšie aj zaváranie jej menšej a mladšej sestry – cukety. Pritom nie sú výnimkou ani prípady, keď zaváraná cuketa či tekvica sú dobré aj po 2 až 3 rokoch. Zaváranú cuketu i tekvicu je možné obohatiť rozmanitými príchuťami, nie je problém dosiahnuť príchuť po uhorkách či chuť po broskyniach alebo marhuliach.

Vareškova poradňa

Základným pravidlom, ktoré platí pri tradičnom zaváraní uhoriek, je skutočnosť, že vhodné sú menšie a tvrdšie plody. Ľahko sa ukladajú do pohárov, nerozvaria sa a zostanú chrumkavé. Preto je vhodné, ak máme úrodu z domácej záhrady, aby sme plody zbierali najlepšie denne alebo minimálne každý druhý deň. Ak chceme časť úrody nechať prerásť na kvašáky alebo na šalátovky, radšej na tento účel vyberieme jednu-dve celé rastliny. Veľké plody totiž znižujú plodnosť koreňa uhoriek.

Pikantné nakladané cukety

Potrebujeme:
1 kg cukiet, 1 stredne veľká cibuľa, 2 PL soli
Nálev: 400 ml bieleho vínneho octu, 120 g cukru, 1 kl horčičných semienok, 1 kl koriandrových semienok, 1/2 kl rímskej rasce, 1 najemno nasekaná čili paprička, 1/2 kl mletej kurkumy
Postup:
1. Cukety a olúpanú cibuľu nakrájame na tenké plátky. V mise ich zalejeme studenou vodou, premiešame so soľou a necháme asi pol hodiny stáť, aby cukety pustili prebytočnú vodu.
2. Medzitým pripravíme nálev. Všetky suroviny dáme do hrnca a necháme ohriať, aby sa cukor rozpustil a chute spojili. Cukety zlejeme a dôkladne vyžmýkame prebytočnú vodu. Potom ich zalejeme nálevom a naplníme nimi umyté poháre.
3. Poháre uzavrieme a sterilizujeme v rúre predhriatej na 150 °C hodinu na plechu tak, aby boli poháre ponorené do tretiny vo vode. Poháre potom necháme vychladnúť a uskladníme ich.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zaváranie #tekvica #recept #konzervovanie #cuketa
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Príčinou bolesti kĺbov môže byť zmena počasia ale aj nedostatok pohybu.
Prihlásite sa do...

+ Nevynechávajte pravidelný pitný režim, čistá voda je pre vás najvhodnejšia.
Rady finančných...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk