Z abecedy prípravy báječných sirupov

Plody leta môžme spracovávať podľa tradičných receptov, ale s pridaním nových nápadov a voňavých korenín.

18.08.2017 14:30
brusnice, lesné ovocie, vitamíny Foto:
Z letného ovocia pripravujeme chutné sirupy, džemy či iné sladké zaváraniny.
debata (1)

Číra šťava, cukor, kyselina

Príprava sirupov je jedným z obľúbených spôsobov spracovania hodnotných ovocných surovín. Ovocné sirupy vyrábame z čírych ovocných štiav, cukru a kyseliny citrónovej. Na ich prípravu sú vhodné všetky druhy šťavnatého ovocia. Pri príprave pridávame na 1 l šťavy zvyčajne 1,5 kg cukru. Tento vysoký podiel cukru v sirupe zaručí jeho trvanlivosť bez ďalšej konzervácie.

Sterilizácia v otvorených fľašiach

Ak sa rozhodneme sirupy sterilizovať, robíme to v otvorených fľašiach. Naplnené fľaše postavíme do vysokého hrnca na podložku a hrniec naplníme teplou vodou do výšky 2 cm pod hrdlo fliaš. Hrniec s náplňou zahrievame, až kým nie je šťava teplá 75 °C a túto teplotu udržiavame najmenej 10 minút. Po skončení sterilizácie fľaše vyberieme a zazátkujeme sterilnými uzávermi.

Vareškov tip: Trnkový sirup

Umyté trnky vo veľkom hrnci zalejeme vriacou vodou, pridáme kardamóm a škoricu, prikryjeme pokrievkou a necháme pri izbovej teplote odstáť asi 3 dni. Potom trnky scedíme a vrátime do nádoby. Zachytenú šťavu uvedieme do varu a nalejeme na trnky. Po 3 dňoch proces opakujeme. Za tri dni precedenú šťavu zmiešame s cukrom a varíme 15 minút. Plníme do fliaš.

Je džem riedky?

Častým nedostatkom džemov a marmelád je ich nedostatočná hustota. Príčin môže byť niekoľko, hustota sa však vždy dá upraviť. Nedostatočná hustota môže byť spôsobená napríklad nedostatkom kyseliny v ovocí. Väčšinou pomôže pridanie 2 až 5 lyžíc citrónovej šťavy na 1 kilogram ovocia a zaváraninu nanovo prevariť 2 až 3 minúty.

Plesnivú zaváraninu treba zlikvidovať

Ak sa objaví v marmeláde alebo džeme pleseň v uzavretom pohári, neodporúča sa v žiadnom prípade zaváraninu konzumovať – nekompromisne ju treba zlikvidovať, pretože skazený bude celý obsah a navyše taká zaváranina už nie je úplne zdravotne neškodná.

Sladká letná pochúťka: Ringlotový džem

Potrebujeme:
1 kg ringlôt umytých, vykôstkovaných a pokrájaných na kúsky, 1 PL kardamómu, 1/4 hrnčeka kvalitného bieleho rumu, asi 5 klinčekov, 500 g hnedého cukru, 1 vrecko želírovacieho prípravku, 2 PL kryštálového cukru
Postup:
1. Do väčšieho hrnca vsypeme odkôstkované a nakrájané ovocie. V miske alebo hrnčeku zmiešame želírovací prípravok s dvoma lyžicami cukru, prisypeme do hrnca k ovociu, premiešame a necháme minútku či dve povariť.
2. Potom k ovociu nasypeme hnedý cukor, kardamóm, klinčeky a prilejeme biely rum. Necháme štvrť hodiny až dvadsať minút povariť a ešte horúce plníme do pohárikov vypláchnutých vriacou vodou.
3. Poháre poriadne zaskrutkujeme a každý pohárik prevrátime hore dnom. Necháme vychladnúť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #zaváranie #kompót #sirup #džem #spracovanie ovocia

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...