Uhorky rozmanitej chuti v rozmanitom šate

Jeden z pokladov našich záhrad, ktorý sa dokáže bohato uplatniť v kuchyni celoročne, je uhorka.

17.08.2017 14:30
nakladané uhorky, zaváranie Foto:
Nakladané uhorky nás potešia po celý rok.
debata

Podoby jej uchovania na mimosezónne obdobie by zabrali celú publikáciu a pomerne rozsiahly je aj výpočet všetkých surovín na nakladanie – voda, ocot, soľ, cukor, nové korenie, čierne korenie, bobkový list, horčičné semienko, iné korenie, kôpor (i ďalšie bylinky), cibuľa, mrkva, chren, občas cesnak, paprika… Všetko v nespočetných kombináciách a mnohých podobách.

Klasické kvašáky

Aj príprava tradičných kvašákov pozná mnoho postupov, sú regióny, ktoré si svoju receptúru uchovávajú mnohé stáročia. Zjednodušene treba najprv vodu prevariť so soľou, do pohára vložiť horčičné semienko, uhorky a kúsky ďalších prísad – napríklad cibuľu, mrkvu, kôpor, chren, petržlenovú vňať a na záver sa hodí pridať netradičnú surovinu – višňové listy. Napokon uhorky zalejeme vychladnutým nálevom. Dosť dôležité je, aby sme uhorky nechali pred naložením do pohárov 3 hodiny máčať a potom osušiť.

Rýchle kvašáky

Ak sme netrpezliví a chceme si na kvašákoch pochutnať čo najskôr, môžeme si pripraviť ich zrýchlený variant. Podľa požadovanej veľkosti naoberané uhorky najskôr dôkladne umyjeme, popicháme ich vidličkou, naukladáme do väčších pohárov, preložíme kôprom, zalejeme prevarenou horúcou vodou so soľou – všeobecne platí , že na jeden liter vody použijeme 30 g soli, pohár previažeme celofánom a necháme v teple. Za 3 až 4 dni ochutnáme stupeň kvasenia. K uhorkám môžeme pridať višňové listy alebo listy viniča.

Celoročné kvašáky

Na prípravu kvašákov, ktoré vydržia dlhšie ako kvašáky klasické, pripravíme najskôr poháre (najčastejšie tie s objemom 700 ml). Do pohárov naložíme uhorky, najlepšie rozkrojené na polovice a preložíme ich kôprom. Medzi uhorky vložíme rozkrojené, veľmi malé cukety. Potom v hrnci poriadne prevaríme vodu so soľou (na 1 l vody 40 g soli). Uhorky potom touto slanou (čo najteplejšou) vodou prelejeme. Zakryjeme uzávermi a uložíme do pivnice.

Uhorkové polmesiačiky

Osobitnou estetickou kategóriou sú uhorkové polmesiačiky, ktoré pripravíme z väčších prerastených uhoriek. Uhorky najskôr umyjeme, potom ich olúpeme, pozdĺžne rozkrojíme a lyžičkou vykrojíme jadrovník. Šupky a jadrovníkov zbavené uhorky nakrájame na hrubšie plátky – úhľadné polmesiačiky. Potom už použijeme klasický alebo aj netradičný octový nálev, ktorý pripravíme podľa svojej obľúbenej receptúry. Polmesiačikmi naplníme poháre, preložíme ich kôprom, strúčikmi olúpaného cesnaku a kúskami feferónky.

Uhorkový kompót

Uhorky olúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kocky. Necháme asi 5 minút pariť v paráku a vsypeme ich do octového nálevu (z 250 ml octu zvareného s 200 g cukru) a zvoľna varíme do sklovita, vyberieme a dáme do misy. Do nálevu pridáme 5 klinčekov a kúsok škorice a zvaríme takmer na sirup, zalejeme ním uhorky a misu necháme 12 hodín v chlade. Potom uhorky vyberáme zo sirupu a plníme nimi zaváracie poháre. Sirup precedíme, ešte povaríme a zalejeme ním uhorky. Uzavrieme a sterilizujeme pri 70 °C.

„Nahé“ uhorky

Na prípravu „nahých“ uhoriek najskôr pripravíme pozdĺžne olúpané uhorkové rezy, ktoré osolíme a necháme minimálne štvrť hodiny odležať. Potom k uhorkám pridáme plátky cibule a dáme do vriacej vody na 2 až 3 minúty povariť. Scedíme ich a naložíme do zaváracích pohárov. Uhorky potom zalejeme nálevom pripraveným z vody, octu, soli, cukru bobkového listu, horčičných semienok a celého čierneho korenia. Napokon poháre dôkladne uzavrieme viečkami a sterilizujeme varom pri teplote 70–80 °C približne 10 minút.

Americké pikantné uhorky s čili a karí

Potrebujeme:
5 stredne veľkých žltých cibúľ, 2,5 kg uhoriek, 2,5 PL soli, 1 PL nadrobno nasekaného kôpru, 1 kl karí korenia, 1 kl mletého čierneho korenia, 400 g cukru, 1 kl čili korenia, 600 ml octu
Postup:
1. Americké uhorky sú v podstate naložené uhorkové rezy v pikantnom náleve pre milovníkov ostrejšej chuti uhoriek. Zmiešaním všetkých vedených surovín pripravíme nálev.
2. Neolúpané uhorky a olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska. Všetko zasypeme soľou a necháme stáť asi 3 hodiny.
3. Potom vodu, ktorú uhorky pustili, zlejeme a uhorky aj s cibuľou plníme do pohárov. Zalejeme nálevom, zakryjeme uzávermi a zavárame pri teplote 70 °C 20 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #zaváranie #uhorka #nakladanie #kvašáky

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...