Odolnosť voči mrazom
Ružičkový kel bol obľúbenou surovinou našich starých mám. Jeho výhodou je, že je odolný voči mrazu a vydrží na záhone až do mínus 15 °C, takže ho môžeme mať čerstvý v zime aj bez návštevy hypermarketu. Často sa z kelových hlávok pripravuje polievka, dajú sa však aj vyprážať alebo zapekať.
„Ľúbi sa“ rozvariť
Nevýhodou ružičkového kelu je, že sa dosť ľahko rozvarí. Stačí len chvíľka nepozornosti a problém je na svete. Rozvarené hlávky sú nielen nevzhľadné, ale strácajú rad svojich zdravotných predností. Z tohto dôvodu je nutné, aby bol človek napríklad pri varení polievky ostražitý.
Vareškov tip: Kel na karí korení
Ružičkový kel očistíme a odstránime zvädnuté listy. Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme karí, mletú papriku, klinček, bobkový list a opražíme. Pridáme hlávky kelu, podlejeme vodou, osolíme a dusíme asi 5 minút. Potom pridáme zemiaky, paradajkový pretlak, dolejeme vývarom a dusíme domäkka.
Vareškova poradňa
Ak sa náhodou starej mame omáčka pripálila alebo zrazila, ponorila ju aj s hrncom do studenej vody. To, čo nedržalo pri dne, preliala do inej nádoby. Alebo do pripáleného jedla vložila rozžeravenú vidličku a ponechala, kým syčí. Babičke sa bábovka, torta alebo piškóta nepripálili vtedy, keď do rohu rúry položila nádobku s vodou.
Malá chuťovka zo záhrady: Dusený kaleráb s kyslou smotanou
Potrebujeme:
250 g kalerábu aj s listami, 50 g masla, 150 ml zeleninového vývaru, 1 štipka soli, 2 štipky mletého čierneho korenia, 1 kl citrónovej kôry, 1 kl citrónovej šťavy, 4 vetvičky čerstvej trebuľky, 100 g kyslej smotany
Postup:
1. Kaleráby najskôr ošúpeme a nakrájame na stredne veľké hranolčeky, kalerábové listy nakrájame na drobné prúžky.
2. Potom na rozohriatom masle kaleráb aj listy opražíme, zalejeme zeleninovým vývarom, prikryjeme a dusíme asi 10 minút.
3. Kaleráb dochutíme soľou, mletým čiernym korením, citrónovou kôrou i šťavou, pridáme smotanu, premiešame, prehrejeme, ale už nevaríme. Pred podávaním posypeme nasekanou trebuľkou.