Výhody a nevýhody ružičkového kelu

Leto praje aj menej populárnym druhom zeleniny ako je ružičkový kel.

15.08.2017 14:30
ružičkový kel, zelenina, vitamíny, výživa Foto:
Z kelových hlávok sa najčastejšie pripravuje polievka.
debata

Odolnosť voči mrazom

Ružičkový kel bol obľúbenou surovinou našich starých mám. Jeho výhodou je, že je odolný voči mrazu a vydrží na záhone až do mínus 15 °C, takže ho môžeme mať čerstvý v zime aj bez návštevy hypermarketu. Často sa z kelových hlávok pripravuje polievka, dajú sa však aj vyprážať alebo zapekať.

„Ľúbi sa“ rozvariť

Nevýhodou ružičkového kelu je, že sa dosť ľahko rozvarí. Stačí len chvíľka nepozornosti a problém je na svete. Rozvarené hlávky sú nielen nevzhľadné, ale strácajú rad svojich zdravotných predností. Z tohto dôvodu je nutné, aby bol človek napríklad pri varení polievky ostražitý.

Vareškov tip: Kel na karí korení

Ružičkový kel očistíme a odstránime zvädnuté listy. Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme karí, mletú papriku, klinček, bobkový list a opražíme. Pridáme hlávky kelu, podlejeme vodou, osolíme a dusíme asi 5 minút. Potom pridáme zemiaky, paradajkový pretlak, dolejeme vývarom a dusíme domäkka.

Vareškova poradňa

Ak sa náhodou starej mame omáčka pripálila alebo zrazila, ponorila ju aj s hrncom do studenej vody. To, čo nedržalo pri dne, preliala do inej nádoby. Alebo do pripáleného jedla vložila rozžeravenú vidličku a ponechala, kým syčí. Babičke sa bábovka, torta alebo piškóta nepripálili vtedy, keď do rohu rúry položila nádobku s vodou.

Malá chuťovka zo záhrady: Dusený kaleráb s kyslou smotanou

Potrebujeme:
250 g kalerábu aj s listami, 50 g masla, 150 ml zeleninového vývaru, 1 štipka soli, 2 štipky mletého čierneho korenia, 1 kl citrónovej kôry, 1 kl citrónovej šťavy, 4 vetvičky čerstvej trebuľky, 100 g kyslej smotany
Postup:
1. Kaleráby najskôr ošúpeme a nakrájame na stredne veľké hranolčeky, kalerábové listy nakrájame na drobné prúžky.
2. Potom na rozohriatom masle kaleráb aj listy opražíme, zalejeme zeleninovým vývarom, prikryjeme a dusíme asi 10 minút.
3. Kaleráb dochutíme soľou, mletým čiernym korením, citrónovou kôrou i šťavou, pridáme smotanu, premiešame, prehrejeme, ale už nevaríme. Pred podávaním posypeme nasekanou trebuľkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #recept #kaleráb #ružičkový kel #omáčka

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...