Aj tu dokázali čarovať, najmä v lete, keď im záhrada poskytla dostatok zeleniny a iných surovín. Navyše ovládali rôzne finty a kuchynské rady. Napríklad paradajkovú omáčku vedeli zlepšiť lyžičkou medu alebo strúhanou mrkvou…
Cuketová omáčka
1 cibuľa, 1–2 cukety, 1 baklažán, 500 g paradajok, paradajkový pretlak, cesnak, trochu oleja, soľ, mleté čierne korenie
Nakrájaný baklažán osolíme, necháme hodinu „potiť“, potom prepláchneme vodou a osušíme. Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme roztlačený cesnak, na to dáme baklažán a cuketu nakrájané na kocky, krátko prehrejeme, pridáme nakrájané paradajky bez šupky, pre farbu možno pridať i pretlak, a omáčku osolíme.
Cibuľová omáčka
3 väčšie cibule, 4 PL oleja, 1 PL trstinového cukru, 2 PL octu, 1 PL plnotučnej horčice, 2 PL olivového oleja, 2 žĺtky, soľ, mleté čierne korenie
Cibuľu olúpeme, rozpolíme a nakrájame na kolieska. Olej rozohrejeme, cibuľu na ňom 10 minút dusíme, potom ju poprášime trstinovým cukrom. Karamelizujeme asi 2 minúty, necháme vychladnúť a všetko rozmixujeme, potom vmiešame ocot, horčicu, olivový olej a žĺtky, omáčku ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Zelerová omáčka
1/2 zeleru, 30 g masla, 30 g múky, vývar, 2 PL bieleho vína, 5 g cukru, 5 g pomarančovej kôry, 3 zrnká tlčeného korenia, 4 PL kyslej smotany, soľ
Očistený zeler pokrájame na kocky a v masle udusíme domäkka. Potom naň nasypeme múku, ktorú necháme zožltnúť. Za stáleho šľahania zalejeme vývarom a vínom tak, aby vznikla hustá omáčka. Pridáme cukor, nasekanú kôru, korenie a omáčku povaríme. Nakoniec omáčku precedíme a pridáme do nej kyslú smotanu.
Uhorková omáčka
60 g masla, 3 PL hladkej múky, 1 cibuľa, 500 ml hovädzieho vývaru, 100 g sterilizovaných uhoriek, soľ, mleté aj celé čierne korenie, bujón
Cibuľu nakrájame nadrobno, dáme ju do rozpusteného masla, prisypeme múku a pozvoľna usmažíme cibuľovú zápražku. Zalejeme vývarom, pridáme bujón, korenie a za stáleho miešania uvaríme hladkú omáčku. Potom pridáme nadrobno nakrájané uhorky, krátko povaríme, podľa chuti osolíme a podávame s knedľou a mäsom.
Paradajková omáčka
bazalka, soľ, 1 zeler, 50 g cibule, 1 PL oleja, 600 g paradajok, 1 karotka, petržlenová vňať, cukor, mleté čierne korenie
Najprv nakrájame paradajky na kúsky a na plátky karotku, cibuľu a zeler. Nadrobno nasekáme bylinky a všetko dusíme na oleji pod pokrievkou asi pol hodiny. Potom zmes prelisujeme, osolíme, osladíme a okoreníme a dusíme bez pokrievky, až kým omáčka nezhustne. Do hotovej omáčky pridáme trochu čerstvých byliniek.
Cesnaková omáčka
1 šálka mlieka alebo smotany, 50 g masla alebo oleja, 1 väčšia cibuľa, vývar z bujónu alebo z mäsa, soľ, 1 PL masla, 1/2 hlávky cesnaku, 2 PL múky
V hrnci zohrejeme tuk, pridáme nakrájanú cibuľu a polovicu na plátky nakrájaného cesnaku. Osmažíme, vmiešame múku, vzniknutú zápražku zalejeme vývarom a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme pri miernej teplote asi pol hodiny. Ku koncu pridáme zvyšný cesnak, soľ, mlieko alebo smotanu a dochutíme.
Stará dobrá kôprová omáčka od babičky
Potrebujeme:
ocot, 1 PL cukru, soľ, mleté čierne korenie, 1 zväzok kôpru, 250 ml kyslej smotany, 500 ml smotany na varenie, 300 ml vývaru, 2 PL hladkej múky, 3 PL masla, zemiaky
Postup:
1. V kastróle rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a pripravíme zápražku. Do nej nalejeme vývar a varíme asi 15 minút.
2. Potom pridáme smotanu a kyslú smotanu, poriadne premiešame, aby sa netvorili hrudky, a necháme chvíľu povariť. Osolíme, okoreníme a pridáme nadrobno nasekaný kôpor. Všetko necháme variť asi 10 minút.
3. Omáčku dochutíme cukrom a octom. Hotovú omáčku podávame s varenými zemiakmi a vajcom uvareným natvrdo.