Mäsíčko na leto

Hydina, ryby, králik... aj mäsožravci si v horúcom lete môžu prísť na svoje.

11.08.2017 12:00
kurací vývar, kuracina Foto:
Chutnú hydinovú polievku môžete pripraviť z odrezkov vzniknutých pri úprave hydiny.
debata

Králik sa vytratil zo stola neprávom

Dnes je pokrm z králičieho mäsa väčšinou sviatočnou záležitosťou (hoci zažíva miernu renesanciu). Pritom naši prarodičia pripravovali králika na mnoho spôsobov. Dnes kupujeme králika buď vcelku, alebo po častiach. Králičie mäso je svojou štruktúrou a vlastnosťami podobné hydinovému mäsu, pretože je dobre stráviteľné a obsahuje tiež nízke množstvo tuku, čo je vhodné pre diétne pokrmy.

Dominuje dusenie

Králičie mäso väčšinou nevaríme, ale využijeme podľa vzoru našich babičiek spôsob prípravy dusením. Mäso väčšinou dusíme na cibuľovom základe, ku ktorému možno pridať aj niektoré ďalšie suroviny. Napríklad pri príprave králika na paprike dusíme na cibuľovom základe s pridaním mletej papriky, čím vytvoríme jedinečnú chuť pokrmu. Opražené mäso podlievame vodou či vývarom, aby paprika nezhorkla.

Vareškova poradňa

Ak si chcete pripraviť chutnú hydinovú polievku, môžete siahnuť po vývare z hydinových vnútorností a odrezkov vzniknutých pri úprave hydiny. K vývaru sa pridáva zelenina, nakrájané mäsité časti drobkov a svetlá maslová zápražka. Do hotovej polievky môžete zavariť knedličky alebo halušky, alebo vložiť uvarené široké rezance. Typickým korením je muškátový kvet alebo muškátový oriešok.

Kuracie stehná s korením gyros

Potrebujeme:
1 kg kuracích nôh bez kostí a kože, 1 vrecúško grilovacieho korenia, 1 vrecúško gyros korenia, 2–4 strúčiky cesnaku, olej, soľ
Postup:
1. Kuracie stehná osolíme, okoreníme grilovacím a čiernym korením, poukladáme do misy, každú vrstvu pokvapkáme slnečnicovým olejom, necháme niekoľko hodín marinovať. Stehná napicháme na grilovaciu ihlu a čo najviac stlačíme k sebe, zaistíme, aby sa pri grilovaní neuvoľnili.
2. Na dobre rozpálený gril umiestnime ihlu s mäsom a zvoľna krútime, prvú vrstvu môžeme orezávať už počas 20–30 minút opekania. Po prvom orezaní mäso potrieme olejom, posypeme grilovacím korením a pokračujeme v opekaní, orezané kúsky mäsa v mise premiešame s jedným prelisovaným cesnakom a posypeme gyros korením a pretrepeme.
3. Postupne orezávame všetko mäso na ihle, nezabudneme ho vždy v mise prehádzať a ochutiť gyros korením a cesnakom, prípadne i osoliť. Gyros sypeme až na opečené mäso, zabránime tak prípadnému zhorknutie tohto korenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #príprava #Ryby #recept #králik

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....