Obľúbený aj u detí
Vhodnou súčasťou letných šalátov je karfiol, ktorý je obľúbený nielen u vegetariánov, ale jeho skvelú chuť miluje veľa ľudí. Dokonca aj deti, ktoré sa bežne radšej zelenine vyhýbajú, karfiolu neodolajú. Táto zelenina zaujme už svojím vzhľadom. Okrem tradičného bieleho existujú aj farebné odrody karfiolu od svetlozelenej cez červenkastú až po fialovú. Farebnú rozmanitosť tak môžeme využiť práve pri príprave lákavých šalátov.
Ružičky alebo plátky
Predtým, než začneme s prípravou karfiolového šalátu, treba ho dôkladne umyť, prípadne ho na chvíľu namočiť do studenej octovej vody, ktorá vyplaví všetky nečistoty. Predídeme totiž aj nepríjemnému zápachu, ktorý hrozí pri nedostatočnom umytí. Potom najprv odrežeme hlúb a podľa vybraného šalátového receptu ručne rozdelíme karfiol na ružičky či nakrájame na plátky.
Vareškov tip: Karfiolovo-mrkvový šalát
Najskôr karfiol rozoberieme na ružičky, mrkvu a petržlen očistíme a nakrájame na kocky. Všetko obvaríme v pare domäkka a necháme vychladnúť. K uvarenej zelenine pridáme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, kyslú uhorku, nakrájané natvrdo uvarené vajce a zelerové listy. Šalát dochutíme majonézou, soľou a korením. Uložíme do chladu.
Skladovanie pred prípravou
Ovocie a zeleninu pred použitím do šalátov môžeme skladovať zamrazenú až 6 mesiacov, ak má však vysoký obsah vody (napríklad uhorky), do mrazničky nepatrí. Voda totiž roztrhá bunkové steny a potraviny po rozmrazení nevyzerajú vábne. Rozmrazené ovocie a zelenina rýchlo strácajú živiny, preto ich ihneď spracujeme.
Krevety s grilovanou zeleninou a mätovou zálievkou
Potrebujeme:
1 baklažán, 1 cuketa, 1 stredne veľká paradajka, citrónová šťava, 2 PL nasekanej mäty, 1/4 šálky najemno nasekanej šalotky, 500 g olúpaných kreviet, 3 šálky čerstvej rukoly
Postup:
1. Zeleninu nakrájame na kúsky a položíme na plech. Potrieme ju olejom a dochutíme soľou a korením. Dáme na gril alebo do rúry a opečieme.
2. V mise premiešame krevety s polievkovou lyžicou oleja a soli. Krevety rozložíme na plech a z každej strany po dobu 1 minúty sprudka prepečieme.
3. Na zálievku zmiešame 1 lyžicu citrónovej kôry, štvrť šálky citrónovej šťavy, šalotku, mätu a olej. Zeleninu rozložíme na tanier, pridáme krevety, rukolu a pokvapkáme zálievkou.