Karfiol v letných šalátoch – biely i farebný

08.08.2017 12:00
karfiol, zelenina
Podľa vybraného šalátového receptu rozdelíme karfiol na ružičky či nakrájame na plátky. Autor:

Šaláty sú chutné, zdravé a najmä nie dlho pripravované letné jedlá.

Obľúbený aj u detí

Vhodnou súčasťou letných šalátov je karfiol, ktorý je obľúbený nielen u vegetariánov, ale jeho skvelú chuť miluje veľa ľudí. Dokonca aj deti, ktoré sa bežne radšej zelenine vyhýbajú, karfiolu neodolajú. Táto zelenina zaujme už svojím vzhľadom. Okrem tradičného bieleho existujú aj farebné odrody karfiolu od svetlozelenej cez červenkastú až po fialovú. Farebnú rozmanitosť tak môžeme využiť práve pri príprave lákavých šalátov.

Ružičky alebo plátky

Predtým, než začneme s prípravou karfiolového šalátu, treba ho dôkladne umyť, prípadne ho na chvíľu namočiť do studenej octovej vody, ktorá vyplaví všetky nečistoty. Predídeme totiž aj nepríjemnému zápachu, ktorý hrozí pri nedostatočnom umytí. Potom najprv odrežeme hlúb a podľa vybraného šalátového receptu ručne rozdelíme karfiol na ružičky či nakrájame na plátky.

Vareškov tip: Karfiolovo-mrkvový šalát

Najskôr karfiol rozoberieme na ružičky, mrkvu a petržlen očistíme a nakrájame na kocky. Všetko obvaríme v pare domäkka a necháme vychladnúť. K uvarenej zelenine pridáme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, kyslú uhorku, nakrájané natvrdo uvarené vajce a zelerové listy. Šalát dochutíme majonézou, soľou a korením. Uložíme do chladu.

Skladovanie pred prípravou

Ovocie a zeleninu pred použitím do šalátov môžeme skladovať zamrazenú až 6 mesiacov, ak má však vysoký obsah vody (napríklad uhorky), do mrazničky nepatrí. Voda totiž roztrhá bunkové steny a potraviny po rozmrazení nevyzerajú vábne. Rozmrazené ovocie a zelenina rýchlo strácajú živiny, preto ich ihneď spracujeme.

Krevety s grilovanou zeleninou a mätovou zálievkou

Potrebujeme:
1 baklažán, 1 cuketa, 1 stredne veľká paradajka, citrónová šťava, 2 PL nasekanej mäty, 1/4 šálky najemno nasekanej šalotky, 500 g olúpaných kreviet, 3 šálky čerstvej rukoly
Postup:
1. Zeleninu nakrájame na kúsky a položíme na plech. Potrieme ju olejom a dochutíme soľou a korením. Dáme na gril alebo do rúry a opečieme.
2. V mise premiešame krevety s polievkovou lyžicou oleja a soli. Krevety rozložíme na plech a z každej strany po dobu 1 minúty sprudka prepečieme.
3. Na zálievku zmiešame 1 lyžicu citrónovej kôry, štvrť šálky citrónovej šťavy, šalotku, mätu a olej. Zeleninu rozložíme na tanier, pridáme krevety, rukolu a pokvapkáme zálievkou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zelenina #šalát #recept #príprava #ovocie
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Rozhodnete sa prestať s cvičením, dôvodom bude bolestivé zranenie.
Upratovnie bytu si môžete uľahčiť...

+ Nezaťažujte kĺby, prospel by vám pobyt v saune a pohyb v bazéne.
Informujte sa na príčiny platobnej...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk