V čerstvých šalátoch treba octom a soľou šetriť

04.08.2017 12:00
šalát, ovocie, dresing
Hydinový šalát s malinami a orechmi. Autor:

Samotná príprava zálievok a dresingov do šalátov je tak trochu alchýmia. Ale niektoré základné pravidlá platia, hoci prvotná je vlastná fantázia.

Všeobecne platí, že olejom môžeme plytvať, octom sa však oplatí šetriť, rovnako tak soliť treba múdro, sladiť striedmo a miešať veľmi starostlivo, ale opatrne.

Hodina v chladničke

Pri príprave letných šalátov majú použité suroviny rozličnú teplotu, zväčša si však chutný šalát predstavujeme ako dobre vychladený, preto si väčšina šalátov po ukončení ich prípravy vyžaduje dlhšie či kratšie uskladnenie v chladničke. Netreba to však preháňať, všetkého veľa škodí. Stačí hodina či dve.

Žĺtková svetoznáma pochúťka

Jednou zo základných surovín do šalátových zálievok a dipov je majonéza alebo jej obdoba. Veľmi populárna vo svete je jej holandská podoba. Ide o holandskú omáčku zo žĺtkov pripravenú osobitným postupom, ktorá výborne chutí napríklad najmä k jemným druhom zeleniny – k špargli či k artičoku.

Vareškova poradňa

Ak sa rozhodneme pre letný šalát s ríbezľami a nemáme ich domáce zo záhrady, pri ich nákupe dbáme nato, aby boli zrelé a mali dobre vyfarbené pevné bobule sa strapcami. Bobule sa od strapcov odtrhávajú až krátko pred konzumáciou alebo spracovaním. Ľudia, ktorí trpia pálením záhy alebo prekyslením žalúdka, by však ríbezle mali konzumovať len v obmedzenej miere.

Ovocná pochúťka: Hydinový šalát s malinami a orechmi

Potrebujeme:
400 g kuracích pŕs, 200 g špenátových listov, 150 g malín, 1 hrsť vlašských orechov, 2 stopky zeleru, 2 jarné cibuľky, 50 g kyslej smotany, 50 g zázvoru, šťava z 1 citróna, 2 PL oleja, 1 PL bieleho vína, 1/2 PL karí, soľ
Postup:
1. Kuracie prsia nakrájame, vložíme do panvice s rozohriatym olejom, opečieme z oboch strán dozlatista a necháme vychladnúť. Zeler opláchneme, stonky nakrájame na kocky a vložíme do misy. Potom pridáme kuracie prsia a očistené cibuľky nakrájané nadrobno.
2. V miske zmiešame víno so smotanou, karí a čerstvým zázvorom nakrájaným na jemné rezance, túto zmes nalejeme na šalát v mise a opatrne všetko premiešame. Šalát podľa chuti osolíme a okyslíme citrónovou šťavou.
3. Do misiek rozdelíme listy špenátu, pridáme maliny a vlašské orechy a pred podávaním dáme šalát vychladiť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zelenina #zálievka #šalát #recept #ovocie #dresing
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Pred cestovaním by ste mali posilniť imunitný systém vitamínom C.
Nechýba vám nadšenie ani tvorivosť,...

+ Začnú vás prenasledovať kŕče v nohách, ak nebudú ustupovať lekár pomôže.
Budete mať stále svieže nápady,...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk