Správne ugrilované mäso nie je surové ani pripálené

Aj keď grilovanie možno vyzerá jednoducho, ak pri ňom nedodržíte správny postup, budete z výsledku sklamaní. Upravované mäso môže byť príliš opečené alebo, naopak, vo vnútri ešte surové. Nehovoriac o chuti či šťavnatosti. Mnohí navyše grilujú nezdravo. Aké zásady by sa teda mali dodržiavať?

06.08.2017 08:00
debata
Grilovačka patrí k letu. Ako správne pripraviť... Foto: SHUTTERSTOCK
grilované mäso Grilovačka patrí k letu. Ako správne pripraviť mäso?

Výber vhodného mäsa

Keď ste sa rozhodli grilovať bravčové, najviac sa hodí krkovička, rebierka (kotlety) alebo pliecko, menej karé a stehno, ktoré sú suchšie. Grilujú sa nakrájané na plátky. Z hovädziny je najobľúbenejšia roštenka. Ak robíte kuracinu, najľahšie sa grilujú prsia; krídelká a stehná trvajú dlhšie. Z rýb je vhodný pstruh, losos, hejk, makrela alebo kapor. Možno ich grilovať nakrájané na kúsky alebo v celku, vždy však s kožou, aby sa nevysušili. Na gril môžete dať aj mleté mäso alebo morské príšerky.

Chladené či mrazené?

Ideálne je, ak sa na grilovanie použije čerstvé chladené mäso. Ak namiesto neho máte mrazené, tak je dôležité nechať ho dôkladne rozmraziť, napríklad cez noc. Rozhodne by sa nemalo dávať na gril ešte pred úplným rozmrazením alebo rýchlo zohrievať v mikrovlnke. Chladené mäso stačí vybrať z chladničky dve až tri hodiny predtým, ako ho položíte na gril. Ryby by sa, naopak, mali vyberať až na poslednú chvíľu.

Pozor na marinádu

Veľkým problémom býva marináda. Ľudia ju často natierajú na mäso až tesne pred grilovaním, čo je chyba, lebo chuť byliniek a korenín nestihne preniknúť do mäsa. Odporúča sa preto naložiť mäso do marinády aj deň vopred, určite však aspoň tri hodiny predtým, ako začnete s grilovaním. Mäso je vďaka tomu potom nielen chutnejšie, ale aj mäkšie a šťavnatejšie. Pred samotným opekaním je však dobré z neho marinádu ľahko zotrieť, aby nekvapkala do grilu.

Príprava mäsa

Hovädzí steak by mal mať hrúbku 2–3 centimetre, pri ostatných druhoch mäsa stačí 1,5 až 2 cm. Po okrajoch ho narežte, ale nepreklepávajte. Zbytočne by tak stratilo šťavu. Ak chcete grilovať klobásy alebo špekáčiky, nezabudnite ich narezať. Zabránite tak ich popraskaniu. Väčšie kusy mäsa, napríklad kurča, môžete aj s prísadami grilovať zabalené v alobale.

Vystriehnuť správnu teplotu

Častou chybou je, že sa ľudia s grilovaním príliš ponáhľajú. Mäso vkladajú na gril, ktorý ešte nie je dostatočne rozpálený. Uhlie by sa pritom malo rozpaľovať 30 až 40 minút, aby na povrchu zbelelo. Ak má privysokú teplotu, tak sa mäso negriluje, ale páli. Správna teplota v strede grilu na mriežke by mala byť 250 až 300 stupňov Celzia.

Postup pri grilovaní

Mäso nepotierajte olejom už pred grilovaním, ale až počas opekania. Plátok najprv ugrilujte z jednej strany, potom ho pretočte a pokračujte, až kým obe strany nebudú hotové. Steaky by sa však mali prevracať iba raz, inak prichádzajú o šťavu. Pri pretáčaní je tiež dôležité, aby sa mäso neprepichlo, lebo otvormi po vidličke z neho vyteká šťava. Lepšie je preto použiť na obracanie kliešte alebo lopatku. Pokiaľ ide o soľ, tá z mäsa vyťahuje vodu, čím ho pripravuje o šťavu. Preto je najlepšie osoliť mäso až po upečení.

Kedy je mäso hotové

Závisí to od suroviny. Ľudia čas grilovania často nevedia odhadnúť a mäso z grilu berú príliš zavčasu, alebo, naopak, neskoro, keď je už pripečené. Tenké plátky marinovaného mäsa sú pritom hotové už za niekoľko minút, krkovička či pliecko za asi 8 až 15 minút. Mäso s kosťou však trvá dlhšie. Pri kuracích krídelkách si počkáte aj 20–30 minút, pri kuracích stehnách až 35. Pstruh sa robí približne 12 minút, ostatné druhy rýb o niečo kratšie. Správne ugrilované mäso je chrumkavé, tmavo- alebo bledohnedej farby, no určite nie čierne. Keď ho zoberiete z grilu, nechajte ho ešte aspoň päť minút odležať, bude tak šťavnatejšie.

Ľudia čas grilovania často nevedia odhadnúť Foto: SHUTTERSTOCK
mäso, grilovanie Ľudia čas grilovania často nevedia odhadnúť

Steaky podľa spôsobu prepečenia

Raw – takmer surový, tepelne veľmi slabo spracovaný, nezdravý steak

Blue (very rare) – iba veľmi jemne prepečený či skôr nedopečený steak, prepečené sú vlastne len okraje, mäso vnútri zostáva krvavé

Rare – jemne prepečený, šťavnatý plátok, okraj je prepečený viac ako pri „blue“ a začína sa zafarbovať do hneda, mäso vnútri má však ešte červenú farbu

Medium rare – stredne prepečený steak, vnútri ružový, jemný a šťavnatý, na okrajoch tvrdý a sfarbený do hneda

Medium – farba steaku je prevažne hnedá až sivá, len stred zostáva ružovkastý

Medium well – takmer celý plátok má už sivohnedú farbu, len v strede sú ešte náznaky ružovej, je vhodný pre tých, čo majú radi šťavnaté, ale nie krvavé steaky

Well done – dôkladne prepečený steak hnedej až sivej farby, na vonkajšej strane obvykle až spálený, najmenej jemný a málo šťavnatý

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #grilovanie #steak #grilovačka

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...