Dominujúcou podobou bublaniny je klasika s čerstvým ovocím, ale v prípade núdze si vystačíme aj s bublaninou kombinovanou s kompótom.
Bezlepkové dobroty
Aby sme pri ponuke ovocných koláčov nezabudli na celiatikov, netreba zabúdať na to, že lepok v múke obmedzuje alebo úplne vynecháva z konzumácie dobrôt celý rad ľudí. Preto treba počítať aj so základnou bezlepkovou múkou a pripraviť si aj nemúčny dezert – napríklad osvedčený recept na rezy s tvarohom a ovocnou polevou. Skvele vyzerajú a ešte lepšie chutia.
Klasické koláčiky s posýpkou
Výbornou možnosťou (najmä pre deti) sú koláče s posýpkou, ktoré môžu byť skvelou desiatou, ktorú deti jednoducho schytia do ruky a môžu vyraziť za svojimi prázdninovými dobrodružstvami. Koláče môžu byť upečené z kysnutého alebo lístkového cesta, plnené tvarohovým alebo pudingovým krémom a, samozrejme, ovocím.
Vareškova poradňa
Ovociu pristane aj kombinácia s netradičnými chuťami. Jahody aj maliny chutia napríklad s čerstvo posekanou mätou alebo pokvapkané balzamikovým octom. Čerešniam pristane zase ostrejší alkohol, rebarboru zvýrazní mletý badián alebo klinčeky. No a úplne najrýchlejším spôsobom, ako mať v čo najkratšom čase upečenú ovocnú pochúťku, je naplniť predpečený piškótový korpus vanilkovým pudingom a obložiť ho čerstvým ovocím.
Letná sladká dobrota: Bublanina s rebarborou
Potrebujeme:
5 vajec, 170 g cukru, 350 g múky, 1 vrecúško prášku do pečiva, 20 ml mlieka, 75 ml oleja, 400 g rebarbory
Postup:
1. Leto je okrem iného aj sezónou rebarbory, preto je aj obdobím skvelej rebarborovej bublaniny, tradičného koláča našich babičiek.
2. Koláč pripravíme tak, že najskôr predhrejeme rúru na 180 °C. Medzitým umyjeme a ošúpeme rebarboru a nakrájame ju na malé kúsky. Do nakrájanej rebarbory pridáme 50 g cukru a necháme ju stáť, kým sa nestratí jej kyslosť.
3. V mise zmiešame všetky ostatné ingrediencie a ako poslednú pridáme rebarboru. Cesto dáme do vymastenej formy a pečieme zhruba 45 minút pri teplote 180 °C.