Bublanina - jednoduchý a rýchly letný ovocný koláč

Bublanina je jednoduchým a chutným sladkým variantom ovocnej pochúťky. Najlepšia bublanina je taká, kde ovocie zostane pekne na povrchu a neschováva sa na dne koláča.

31.07.2017 14:30
rebarbora, ovocný koláč Foto:
Bublanina s rebarborou.
debata (1)

Dominujúcou podobou bublaniny je klasika s čerstvým ovocím, ale v prípade núdze si vystačíme aj s bublaninou kombinovanou s kompótom.

Bezlepkové dobroty

Aby sme pri ponuke ovocných koláčov nezabudli na celiatikov, netreba zabúdať na to, že lepok v múke obmedzuje alebo úplne vynecháva z konzumácie dobrôt celý rad ľudí. Preto treba počítať aj so základnou bezlepkovou múkou a pripraviť si aj nemúčny dezert – napríklad osvedčený recept na rezy s tvarohom a ovocnou polevou. Skvele vyzerajú a ešte lepšie chutia.

Klasické koláčiky s posýpkou

Výbornou možnosťou (najmä pre deti) sú koláče s posýpkou, ktoré môžu byť skvelou desiatou, ktorú deti jednoducho schytia do ruky a môžu vyraziť za svojimi prázdninovými dobrodružstvami. Koláče môžu byť upečené z kysnutého alebo lístkového cesta, plnené tvarohovým alebo pudingovým krémom a, samozrejme, ovocím.

Vareškova poradňa

Ovociu pristane aj kombinácia s netradičnými chuťami. Jahody aj maliny chutia napríklad s čerstvo posekanou mätou alebo pokvapkané balzamikovým octom. Čerešniam pristane zase ostrejší alkohol, rebarboru zvýrazní mletý badián alebo klinčeky. No a úplne najrýchlejším spôsobom, ako mať v čo najkratšom čase upečenú ovocnú pochúťku, je naplniť predpečený piškótový korpus vanilkovým pudingom a obložiť ho čerstvým ovocím.

Letná sladká dobrota: Bublanina s rebarborou

Potrebujeme:
5 vajec, 170 g cukru, 350 g múky, 1 vrecúško prášku do pečiva, 20 ml mlieka, 75 ml oleja, 400 g rebarbory
Postup:
1. Leto je okrem iného aj sezónou rebarbory, preto je aj obdobím skvelej rebarborovej bublaniny, tradičného koláča našich babičiek.
2. Koláč pripravíme tak, že najskôr predhrejeme rúru na 180 °C. Medzitým umyjeme a ošúpeme rebarboru a nakrájame ju na malé kúsky. Do nakrájanej rebarbory pridáme 50 g cukru a necháme ju stáť, kým sa nestratí jej kyslosť.
3. V mise zmiešame všetky ostatné ingrediencie a ako poslednú pridáme rebarboru. Cesto dáme do vymastenej formy a pečieme zhruba 45 minút pri teplote 180 °C.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #recept #bublanina #ovocný koláč

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....