Letné koláče z letných záhrad a letnej prírody

Na prírodných lúkach a v domácich záhradách začína dozrievať letné ovocie a zo slovenských kuchýň sa začína šíriť omamná vôňa šťavnatých ovocných koláčov.

29.07.2017 17:00
maliny, slivky, ovocný koláč Foto:
Ak nemáme dosť času na prípravu cesta, kúpime bez výčitiek svedomia hotové.
debata

Čas maškŕt z ovocia prináša gazdinám okrem iného aj dilemu, aké kombinácie ovocia využijú pri domácom pečení. Všeobecne platí, že sladšie druhy ovocia sa kombinujú s kyslejšími a domáce s exotickými. V spleti rád na pečenie prispievame aj my svojou troškou do mlyna, aby sa dobré letné koláče podarili.

Ovocie a umývanie

Rôzne druhy ovocia vyžadujú osobitnú opateru. Napríklad jahody treba umyť a nechať dôkladne odkvapkať, krehké ovocie je najlepšie rozložiť na papierovú utierku. Stopky a lístky treba odstrániť až po umytí. Broskyne a marhule pred použitím vykôstkujte, pri višniach a čerešniach môžete kôstky nechať. Citrusy by sme mali kupovať najlepšie chemicky neošetrené, najmä ak použijeme kôru.

Ovocie a aróma

Aby ovocie pri pečení nekleslo na dno, treba ho najprv obaliť v hladkej múke a až potom rozložiť na cesto. Namiesto hladkej múky môžete použiť aj zemiakový alebo kukuričný škrob. Navyše ovocie v koláčoch ešte viac zmäkne a jeho aróma sa viac rozvinie, keď ho približne desať minút pred dopečením pokvapkáte citrónovou šťavou alebo rumom, pokryjete troškou masla a alobalom.

Ovocie a osušenie

Pri pečení ovocných koláčov hrozí nebezpečenstvo, že kvôli šťave z ovocia predpečený piškótový korpus príliš navlhne. Preto je dôležité ovocie pred použitím vopred osušiť. Okrem toho môžeme korpus pred naplnením vychladiť, posypať rozdrvenými maslovými sušienkami, prípadne potrieť smotanou ušľahanou so stužovačom. Pomôže aj vrstva džemu alebo marmelády.

Ovocie a cesto

Ak nemáme dosť času na prípravu cesta, kúpime bez výčitiek svedomia hotové. Na menšie tortičky alebo krehké koláčiky môžeme využiť chladené linecké cesto. Lístkové cesto sa predáva chladené alebo mrazené, prípadne i rozvaľkané na plát, zabalené priamo v papieri na pečenie. Tento variant už nepotrebuje žiadnu prípravu, cesto stačí len rozvaľkať na veľkosť plechu, obložiť ovocím a upiecť.

Ovocie a posýpka

Veľmi obľúbené sú ovocné koláče s posýpkou, ktorú najjednoduchšie pripravíme tak, že hrubú múku zmiešame s práškovým cukrom. Rozpustíme maslo a pridáme k zmesi múky a cukru. Je dobré pridať vrecúško vanilkového cukru, ktorý posýpku rozvonia. Lyžicou všetko premiešame tak, aby sa utvorili malé odrobinky. Potom už stačí len posypať pripravený koláč a dať ho zapiecť do rúry.

Ovocie a pečenie

Základným nepopierateľným faktom pri pečení nielen ovocných koláčov je skutočnosť, že každá rúra pečie inak, preto uvádzanie presného času pečenia treba brať s rezervou, hoci pri letných koláčoch sa pohybuje okolo 30 minút. Správne pečený koláč má povrch zlatistej farby. Osvedčeným postupom je skúška zapichnutím drevenej špajle: Ak zostane čistá, ovocný koláč je upečený.

Malinová špaldová piškótová roláda

Potrebujeme:
4 vajíčka, 1 štipka morskej soli, 1 PL vody, 200 g trstinového cukru, 100 g špaldovej múky, 25 g celozrnnej špaldovej múky, 500 g tvarohu, 1 citrón, želatína, 500 g malín, mäta podľa chuti
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky a z bielkov ušľaháme veľmi tuhý sneh s trochou soli a vody. Pridáme 125 g cukru a šľaháme, kým zmes nestuhne a nie je krémová. Potom do snehu opatrne vmiešame žĺtky, pridáme oba druhy múky a opatrne premiešame. Pripravené cesto rozložíme na plech a pečieme 12–15 minút.
2. Medzitým namočíme želatínu do studenej vody. Citrón oškrabeme a vytlačíme šťavu. Potom nastrúhanú kôru a šťavu vymiešame s tvarohom a so zvyšným cukrom. Namočenú želatínu povaríme v hrnci, kým sa nerozpustí. Potom lyžicou vmiešame tvarohovú hmotu.
3. Maliny s tvarohom dáme do chladničky, potom ich zamiešame, korpus potrieme krémom, rozložíme maliny a korpus zrolujeme. Želé roláda sa musí najmenej 2 hodiny chladiť. Podľa chuti ozdobíme koláč malinami a lístkami mäty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #dezert #recept #ovocné koláče

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...