Nebojte sa experimentovať pri príprave domácej pivnej pochúťky

Pivný syr si môžte pripraviť aj doma. Pri ochutnávaní dodržiavajte zlaté pravidlo, že všetko s mierou.

25.07.2017 13:00
Zemiakové placky s údeným mäsom a pivom. Foto:
Zemiakové placky s údeným mäsom a pivom.
debata

Tvarohový základ

Pivný syr je labužníckou delikatesou, ktorú sa oplatí vyskúšať urobiť si aj doma. Hodí sa napríklad na tmavý chlieb, ale napríklad aj na hrianky. Jeho príprava je v podstate jednoduchá. Prvou etapou je príprava tvarohového základu – 2 kocky mäkkého tvarohu dáme do misy, osolíme ich, pridáme mletú papriku, rascu a čierne korenie. Korenie s tvarohom dôkladne premiešame, zalejeme pivom a opäť premiešame.

Zrenie pivného syra

Po príprave tvarohového základu vyklopíme vymiešaný tvaroh do hlbokého taniera a prikryjeme ho pokrievkou alebo ešte lepšie potravinovou fóliou. Syr necháme pri izbovej teplote 4 – 5 dní odpočívať a najmä zrieť. Výsledkom je vráskavý až ružovkastý syr. Po 4 – 5 dňoch fóliu odklopíme a syr poriadne premiešame vidličkou. Teraz je už pripravený na konzumáciu.

Údený zlatý mok

Verili by ste, že štamgasti na západ od nás si pochutnávajú aj na údenom pive? Nejde samozrejme o to, že vyrobené pivo sa dá zaúdiť do udiarne. Vyrába sa podľa starých bavorských receptúr. Robí sa prakticky rovnako ako pivo klasické, na výrobu sa však používa časť sladu, ktorý sa suší nad dymiacou rašelinou. Slad vôňou dymu nasiakne a odrazí sa to aj na chuti piva.

Zemiakové pivko

Ďalšou u nás takmer neznámou špecialitou je pivo zo zemiakov alebo dokonca z tekvice. Receptúra na zemiakové pivo je až 300 rokov stará a je unikátna pre minimálny počet pivovarov. Tekvicové pivo je obľúbené v Severnej Amerike a v Mexiku. Jeden z českých pivovarov skúša aj naozajstný experiment – pivo čokoládové. Nielenže bude z čokoládového sladu, ale pri výrobe použijú aj skutočnú čokoládu.

Vareškov tip: Teplá pivná nátierka

Tristo gramov tvrdého syra nahrubo nastrúhame, dáme na panvicu a zalejeme 12 lyžicami čierneho piva. Prehrejeme na miernom ohni, pridáme štipku soli, korenie, čili papričku a horčicu. Ešte teplú nátierku natierame na plátky sendviča a ozdobíme bazalkou alebo petržlenovou vňaťou. Pred zdobením môžeme dať ešte zapiecť.

Pivná delikatesa: Zemiakové placky s údeným mäsom a pivom

Potrebujeme:
1 kg zemiakov, 2 vajcia, 100 ml svetlého piva, hladká múka, cesnak, soľ, mleté čierne korenie, majorán,100 g údeného mäsa, olej
Postup:
1. Olúpané a umyté zemiaky nastrúhame najemno, vytlačíme z nich vodu, potom zasypeme múkou, pridáme vajce, prelisovaný cesnak, pivo, soľ a korenie.
2. Vymiešame cesto, do ktorého pridáme najemno nakrájané údené mäso. Potom vzniknutú zmes naberáme lyžicou alebo malou naberačkou a roztierame ju na rozpálený olej na panvici. Pečieme dozlatista.
3. Upečené zemiakové placky poukladáme na papierový obrúsok, aby vsiakol prebytočný tuk. Potom placky preložíme na tanier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #pivo #recept #pivný syr

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...