Úroda v pohári poteší! Zavarájte s našimi radami

22.07.2017 15:50
Vyskúšajte si niečo zavariť doma aj vy.
Vyskúšajte si niečo zavariť doma aj vy. Autor:

Letné mesiace núkajú nepreberné množstvo domáceho ovocia a zeleniny. I keď nepatríte ku gazdinkám, ktoré počas leta zavárajú, mrazia a sušia úrodu ako opreteky, niečo do zásoby by ste si ušetriť mohli. Len tak, pre radosť. Poradíme, ako na to.

Pred zaváraním

  • Poháre na zaváranie, viečka i všetky nástroje, ktoré sa chystáte použiť, poriadne poumývajte a nechajte vysušiť na utierke. Čistotu sa neoplatí podceniť, pretože ovocie v pohároch sa môže pokaziť aj v dôsledku zle umytého skla.
  • Kúsky ovocia, ktoré putujú do pohára, musia byť zrelé a pevné. Preto ich pred zaváraním prezrite a zbavte sa prezretých či naopak, ešte nedozretých kúskov.
  • Ovocie na stole jemne preberajte rukami, nikdy ho nepresýpajte.
  • Plody vhodné na zaváranie poriadne umyte. Umyté ovocie nechajte odkvapkať na čistej utierke alebo v sitku.
  • Väčšie druhy ovocia (hrušky, jablká) pred zaváraním olúpte, rozkrojte a zbavte jadrovníka.
  • Poháre pri zaváraní neprasknú, ak ich pred plnením ovocím na malú chvíľu vložíte do teplej rúry zohriať.
  • Ovocie ukladajte do pohárov natesno, lebo jeho objem sa sterilizáciou zmenší. Kúsky pokrájaného ovocia by mali siahať 2 centimetre pod okraj pohára.
  • Zalejte nálevom (zväčša cukrovým sirupom), viečko upevnite hlavicou na zaváranie.
Leto, jahoda, ovocie, zaváranie

Zaváranie v hrnci

  • Ak ovocie v pohároch zalievate studeným nálevom, musí byť voda v hrnci na sterilizáciu tiež studená. V prípade, že ho zalievate teplým nálevom, môže byť voda v sterilizačnom hrnci horúca.
  • Pri sterilizácii hrniec zakryte. (Tradičný plechový zavárací hrniec dnes už nahrádzajú rozličné novinky – aj hrniec vybavený termostatom s časovačom a výpustným kohútikom. Jeho cena sa pohybuje od 70 do 120 eur).
  • Vodu v hrnci rýchlo uveďte do varu a sledujte čas a teplotu – tá sa pri jednotlivých druhoch ovocia líši, postupujte podľa receptu na konkrétne ovocie.

Po zaváraní

  • Po uplynutí predpísaného času zavárania vyberte poháre z hrnca. Nesmiete ich nechať chladnúť v zaváracom hrnci, pretože by sa predĺžil čas zavárania a obsah pohárov by zmäkol.
  • Po skončení sterilizácie vyložte poháre z hrnca na podložku, nie na studenú, pretože poháre by mohli prasknúť.
  • Pri vychladnutých pohároch skontrolujte najskôr uzávery. Dobre prichytený uzáver nesmie od pohára odpadnúť. Zle prichytené viečko vydáva pri poklepe dutý zvuk.
  • Poháre označte štítkami, na ktoré napíšte dátum zavárania, prípadne aj názov zaváraniny.
  • Poháre poukladané na poličke by sa nemali jeden druhého dotýkať, pomôžu aj staré noviny, ktorými ich môžete obložiť. Zaváraniny by nemali byť vystavené priamemu slnečnému žiareniu či mrazu.
Leto, egreš, ovocie, zaváranie

Babičkine tipy na zaváranie

Ovocie hnedne?
Ak začínajú plody počas prípravy hnednúť, pokvapkajte ich citrónovou šťavou alebo pridajte celý plátok do pohára.

Pridajte kôstky
Príjemnú, mierne korenistú chuť broskyňového kompótu dosiahnete, ak do pohára pridáte jednu či dve kôstky z broskyne.

Pozor pri egrešoch
Egreše v pohári nebudú praskať, ak ich pred vložením do pohára prepichnete. Navyše budú aj sladšie.

Len čerstvé paradajky
Ak varíte paradajkový pretlak, použite len čerstvo natrhané kúsky. Z paradajok, ktoré ste predtým niekoľko dní skladovali, bude pretlak ťažko hustnúť.

Maliny a černice
Sú citlivé na otlačenie a ľahko chytajú pleseň, preto ich treba spracovať okamžite po zbere. Nemali by sa umývať, len starostlivo prebrať. Bobule sa umývaním ľahko poškodia, čím strácajú arómu a šťavu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#ženský magazín MiA #zelenina #zaváranie #trik #sterilizovanie #pomoc #ovocie #leto #hrniec #džem
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Rozhodnete sa prestať s cvičením, dôvodom bude bolestivé zranenie.
Upratovnie bytu si môžete uľahčiť...

+ Nezaťažujte kĺby, prospel by vám pobyt v saune a pohyb v bazéne.
Informujte sa na príčiny platobnej...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk