Pivo robí mäso krehkejším

Skvelé jedlo sa rado snúbi s pivom pri varení i jedení.

17.07.2017 14:30
Marinovaná panenka v pivnom cestíčku Foto: ,
Marinovaná panenka v pivnom cestíčku.
debata

Pivná harmónia chutí

Pivo je vďaka chmeľu prirodzene horké, naopak, prítomnosť pivovarníckeho sladu mu pridáva sladkastú chuť a vytvára tak harmonickú kombináciu oboch. Vďaka horkosti pivo pomáha napríklad vyrovnávať plnosť krémových, syrových a na oleji založených jedál. Stačí pridať len malé množstvo piva, približne jednu lyžicu.

S pivom je mäso krehké

Pivo robí mäso krehkejším a stáva sa tak dobrým pomocníkom pri marinovaní napríklad diviny či kuracieho mäsa. Pri používaní piva na podlievanie platí, že čím dlhšie sa pivo v pokrme varí, tým výraznejšiu mu dodáva chuť. Pivo obsahuje pivné kvasnice, vďaka čomu sa výborne hodí aj na pečenie a grilovanie.

Vareškova poradňa

Tak ako na plnený pečený bôčik použijeme pivnú marinádu podľa jedinečnej receptúry, osobitých receptúr na pivné nálevy existuje nepreberné množstvo. Vyskúšať môžeme napríklad jednoduchý postup, keď najprv roztlačíme cesnak a zmiešame ho s čiernym korením, karí korením, provensalským korením a olejom. Pridáme soľ, horčicu a sójovú omáčku. Všetko premiešame. Dve hodiny pred pečením do zmesi prilejeme pivo.

Kurča na pivovej omáčke

Potrebujeme:
4 kuracie stehienka, 500 ml svetlého piva, 2 PL oleja, 2 PL masla, 200 ml kuracieho vývaru, 100 ml sladkej smotany, 100 g šampiňónov, 2 šalotky, 1 PL citrónovej šťavy, 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
1. Kuracie stehienka dobre umyjeme, osušíme a okoreníme mletým čiernym korením a osolíme. V kastróle rozohrejeme olej s polovicou masla a stehienka na rozpálenom tuku opečieme. Šampiňóny a šalotku nakrájame na tenké plátky.
2. Keď sú stehienka zlatisté, pridáme nakrájanú šalotku. Potom všetko zalejeme pivom a necháme ho zredukovať na polovicu. Pritom stále stehienka obraciame.
3. Nakoniec všetko zalejeme kuracím vývarom a prikryté necháme variť asi 20 minút. Keď je mäso mäkké, prilejeme smotanu a varíme asi dve minúty. Medzitým na panvici na zvyšku masla opečieme plátky šampiňónov, ktoré sme predtým pokvapkali citrónovou šťavou a okorenili. Stehienka vyberieme z kastróla a necháme v teple dôjsť. Opečené šampiňóny vložíme do omáčky a necháme prehriať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #recept #korenie #marinovanie #omáčky

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....