Čokoláda ozdobí každý dezert

Každý z nás preferuje iné chute. Niekto slané, iný sladké. Ale všetci chceme, aby jedlo bolo zaujímavé, pekné, chutné a pokiaľ možno aj zdravé.

14.07.2017 07:00
dezert, čokoládová torta, sladkosti Foto:
Čokoláda zdobí snáď každý dezert.
debata

Hriešne zdravá pochutina

Mnoho ľudí považuje čokoládu za „hriešne potešenie". Povesti o tom, že čokoláda je nezdravá potravina, by sa však mali pripísať najmä nešetrnému spracovaniu kakaa vo veľkých potravinárskych spoločnostiach, ktoré surovinu rafinujú a pridávajú k nej veľké množstvo najmä bieleho cukru, sušeného mlieka, rôznych ochucovadiel a stužených tukov. Bez nich je čokoláda hriešne zdravá.

Čisté kakaové maslo

Kakaové maslo predstavuje čistý tuk z kakaových bôbov, ktoré pochádzajú priamo zo stromu kakaovníka. Kakaové maslo je vytvorené špeciálnym drvením kakaových bôbov. Drvenie bôbov prebieha pri nízkej teplote, ktorá zaisťuje zachovanie životne dôležitých enzýmov a živín. Kakaové maslo je možné použiť na výrobu bielej čokolády.

Klasikou je maslový krém

Maslo je výborná základná surovina na prípravu krému, ktorý je potom súčasťou sladkých prekvapení pre školákov. Do hrnca s hrubším dnom treba dať 4 vajíčka, cukor a za stáleho miešania ohrievať. Keď je hmota hustá, treba ju odstrániť z ohňa a nechať vychladnúť, maslo vymiešať s práškovým cukrom do peny a postupne pridávať vychladnutú vajíčkovú hmotu a vanilku.

Modernou je mascarpone krém

Našinec čoraz častejšie siaha aj po netradičných surovinách z cudzích krajov, napríklad také talianske mascarpone. Krém z neho sa dá pripraviť tak, že smotanu na šľahanie vyšľaháme v jednej miske a mascarpone v druhej miske. Do mascarpone pridáme cukor podľa toho, aký sladký krém chceme mať. Nakoniec obe hmoty vareškou spojíme a chutný krém je pripravený.

Čokoládová roláda s černicami

Potrebujeme:
5 vajec, 3 PL polohrubej múky, 3 PL cukru, 1/2 vrecúška kypriaceho prášku, 2 PL kakaa
Plnka: 300 ml smotany, cukor podľa chuti, 4 PL nutely
Ozdoba: pudingová čokoládová poleva, strúhaná čokoláda, černice
Postup:
1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Vmiešame múku s kakaom a kypriacim práškom. Bielky vyšľaháme a pridáme opatrne do cesta.
2. Na papier na pečenie rozprestrieme cesto a upečieme. Po vytiahnutí z rúry roládu ešte horúcu stočíme. Po vychladnutí plníme vyšľahanou smotanou zmiešanou s nutelou.
3. Opatrne zvinieme a polejeme pudingovou čokoládovou polevou, posypeme strúhanou čokoládou a ozdobíme čerstvými černicami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #čokoláda #recept #kakao #kakaové maslo #mascarpone

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...