Sladký ovocný pohár na príjemné prázdniny

Človek si rád spomína na dobu, keď nás mamičky a babičky brali cez prázdniny do cukrárne na ovocné či zmrzlinové poháre.

12.07.2017 17:00
ovocný pohár, dezert, prázdniny Foto:
K letu a prázdninám patria ovocné dezerty.
debata

Azda ešte sladšie boli a dodnes sú poháre pripravené s láskou doma. Stačí puding, krém, šľahačka, ovocie a očká našich školákov sa rozžiaria. Na prípravu pohárov iste existujú stovky receptov, preto je z čoho si vyberať.

Malinový pohár s piškótami

1 vanička mäkkého tvarohu, 280 g piškót, 1 téglik bieleho jogurtu, 1 vanilkový cukor, 300 g malín, práškový cukor
Tvaroh z vaničky a biely jogurt premiešame s vanilkovým cukrom a práškovým cukrom. Do pohárov vrstvíme striedavo piškóty, krém a maliny (môžu byť aj mrazené). Pohár s malinami ozdobíme piškótou, malinami alebo nastrúhanou čokoládou. Je možné priamo do krému vmiešať maliny a prekladať piškótami.

Čučoriedkový pohár s jogurtom

2 tégliky kyslej smotany, 1 téglik bieleho jogurtu, 1/2 vaničky polotučného tvarohu, 1 – 2 vrecká vanilkového cukru, 1 balenie sušienok, 250 g čučoriedok, pekanové orechy
Kyslú smotanu vyklopíme do misy a vyšľaháme, pridáme jogurt a polotučný tvaroh, dosladíme vanilkovým cukrom. Sušienky rukami nadrvíme do misky, časť dáme do pohára, na ne časť čučoriedok a na ne časť tvarohovej zmesi a pokračujeme do spotrebovania surovín.

Tvarohový pohár s ovocím

600 g ovocia (kivi, jahody, hrozno, mandarínky), 1 vrecko tortového želé, 250 g mascarpone, 150 g tvarohu, 60 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor
Ovocie očistíme a nakrájame na kúsky. Tortové želé pripravíme podľa návodu, na dno pohárikov rozdelíme polovicu ovocia a zalejeme želé tak, aby bolo ponorené. Necháme stuhnúť. Mascarpone zmiešame s tvarohom a oboma druhmi cukru. Do pohárikov potom striedavo vrstvíme krém a zvyšné čerstvé ovocie.

Pudingový pohár s mandarínkou

1 l mlieka, 2 vanilkové pudingy, 1 čokoládový puding, tvaroh, podľa chuti cukor, mandarínky, marhuľová šťava
Vanilkový puding uvaríme podľa návodu a necháme ho chvíľu vychladnúť. Naň nalejeme uvarený čokoládový puding a opäť necháme chvíľu chladnúť. Potom pridáme tvaroh vyšľahaný s cukrom a mandarínky. Navrch nalejeme rôsol, ktorý si pripravíme tak, že marhuľovú šťavu zmiešame s vanilkovým pudingom.

Ryžový pohár s broskyňami

280 g ryže, 1 vanilkový cukor, 20 g masla, 3 PL práškového cukru, 100 ml kondenzovaného mlieka, 2 PL kyslej smotany, 200 g kompótových lúpaných broskýň
Ryžu uvaríme domäkka, scedíme, pridáme vanilkový cukor, maslo, 2 PL práškového cukru a kondenzované mlieko a premiešame. V miske zmiešame kyslú smotanu, lyžicu práškového cukru a vmiešame do ryže. Do misky vložíme 1/2 broskyne nakrájanej na kúsky.

Jablkový pohár s pudingom

400 g olúpaných jabĺk, 1 kl perníkového korenia, 3 – 5 PL kryštálového cukru, 1 citrón, 1 vanilkový puding za studena, 300 ml mlieka, šľahačka, strúhaná čokoláda
Jablká nakrájame na kocky, podlejeme 3 PL vody, zalejeme citrónovou šťavou, zasypeme cukrom a korením a za častého miešania uvaríme domäkka. Necháme vychladnúť. Puding pripravíme podľa návodu. Do pohárov alebo misiek vrstvíme striedavo uvarené jablká a puding. Poháre ozdobíme šľahačkou a čokoládou.

Šľahačkový banánový pohár s jahodami

Potrebujeme:
210 g smotany na šľahanie, 190 g kyslej smotany, 1 vanilkový cukor<R>l 1 – 2 banány, čerstvé jahody, podľa chuti práškový cukor, šľahačka a jahody na ozdobenie.
Postup:
1. Jahody umyjeme, necháme odkvapkať, niekoľko pekných vyberieme na zdobenie a ostatné roztlačíme s práškovým cukrom.
2. Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom do hustej peny a trochu z nej odložíme bokom na zdobenie. Do väčšej časti zašľaháme kyslú smotanu a roztlačené alebo nastrúhané banány.
3. Na dno troch pohárov dáme trochu roztlačených jahôd, na ne banánový krém a znovu roztlačené jahody. Poháre potom ozdobíme odloženou šľahačkou a jahodami. Podávame vychladené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #prázdniny #recept #šľahačka #ovocný pohár

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...