Niektoré z podôb letnej grilovačky

Jedlo pri grilovačke získava ďalší rozmer. Má svojskú chuť a nesmierne príťažlivú vôňu.

11.07.2017 17:00
grilovaná panenka s mandľovou plnkou Foto:
Grilovaná panenka s mandľovou plnkou.
debata

Drevné uhlie je klasika

Grilovanie na žeravom drevnom uhlí je klasikou. Potraviny majú svoju nezameniteľnú chuť i arómu, ktoré na plynových alebo elektrických griloch nezískajú. Grily na drevné uhlie sa vyrábajú v mnohých tvaroch a veľkostiach, používajú sa aj rôzne materiály – najčastejšie plech alebo liatina. Rošt na palivo je umiestnený vodorovne pod roštom alebo ihlami na potraviny.

Keramická moderna

Keramické grily na drevné uhlie majú na bokoch grilovacej časti keramické dosky, ktoré dlho udržujú stabilnú teplotu – tá sa dá navyše regulovať pomocou otvorov v hornej a dolnej časti grilu. Grilovací rošt je pomerne vysoko nad ohniskom, grily majú veko a grilované potraviny sú šťavnaté a krehké.

Pozor na kovovú príchuť

Na marinovanie mäsa pred grilovaním sa používajú antikorové, porcelánové alebo sklenené nádoby. Hliníkové alebo obyčajné železné nádoby sa nikdy nepoužívajú, pretože marinády majú zvyčajne kyslé pH a mäso by mohlo mať príchuť kovu. Grilovaciu mriežku alebo rošt pred použitím vždy dobre očistíme a potrieme olejom.

Vareškov tip: Grilované papriky s ančovičkami

Štyri veľké červené papriky opečieme nad grilom, kým šupka nesčernie. Kliešťami ich presunieme do mikroténového vrecka a necháme trochu vychladnúť. Odstránime sčernetú šupku, jadrovník a nakrájame na plátky. Na gril dáme 2 strúčiky cesnaku, nakrájaný syr feta a 12 ančovičiek, ktoré po ugrilovaní pridáme k paprike.

Ostrá bravčová panenka

Potrebujeme:
800 g bravčovej panenky, grilovacie korenie, 1 hrsť tymianu, hrsť oregana, zelené a červené čili, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, 3 strúčiky cesnaku
Postup:
1. Bravčovú panenku nakrájame na kúsky so šírkou 4–5 cm. Odblaníme po obvode a opláchneme. Zo všetkých strán mäso osolíme a okoreníme.
2. Do misky dáme olej, do ktorého nasekáme tymian, oregano a prepasírujeme cesnak rozotrený so soľou. Nakoniec pridáme tiež nadrobno nasekané oba druhy čili papričiek. Vytvorenou zmesou potierame kusy panenky po celom obvode.
3. Potom necháme mäso cez noc odležať v chlade. Jednotlivé kusy panenky potom vkladáme na rozpálený gril a grilujeme 8–9 minút. Mäso stále otáčame, aby bolo opečené rovnomerne zo všetkých strán.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #korenie #marinovanie #gril #grilovačka

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....