Ak patrí grilovanie medzi naše obľúbené koníčky, s originálnym korením na grilovanie by sme prakticky nemali urobiť chybu, ak neskúšame úplne „uletené“ chute. Aby bola grilovačka patrične voňavá, je tu aj niekoľko overených zmesí korenín.
Papriková zmes
1 PL sušeného cesnaku, 2 PL sušeného oregana, 1 PL drveného čierneho korenia, 2 PL sladkej papriky, 1 PL pálivej papriky, 3 PL sušenej cibule, soľ
Papriková suchá zmes sa dá použiť nielen na marinovanie rýb, ale aj na prípravu iného mäsa na grilovanie.
Kanadská zmes
4 PL soli, 1 PL čierneho korenia, 1 PL sušenej cibule, 1/2 PL sušeného cesnaku, 1/2 PL drvených čili papričiek alebo kajenského korenia, 1/2 PL sušeného tymianu, 1/2 PL sušeného rozmarínu, 1/2 PL sušeného fenikla
Kanadská zmes sa hodí najmä na hovädzie steaky.
Zmes na rebierka
3 PL soli, 3 PL mletého čierneho korenia, 2 PL hnedého cukru, 2 PL mletej papriky, 1 PL cesnakového prášku, 1 PL cibuľového prášku, 2 PL kajenského korenia, 2 PL mletého horčičného semienka
V zmesi necháme bravčové rebierka ležať 6–12 hodín.
Texaská suchá zmes
2 PL papriky, 2 PL hnedého cukru, 1 PL čili, 1 PL kryštálovej soli, 1 PL rozdrvených guľôčok čierneho korenia, 2 kl sušeného cesnaku, 2 kl sušenej cibule, 1 kl mletej rímskej rasce
Texaská zmes je určená na hovädzí steak z roštenky.
Argentínska zmes
2 kl soli, 2 kl sušeného oregana, 2 kl sladkej papriky, 2 kl sušeného tymianu, 1 kl cesnakového prášku, 1 kl cibuľového prášku, 1 lyžička čierneho korenia, 1 kl bieleho korenia, 1 kl kajenského korenia
Argentínska zmes je univerzálne korenie na hovädzie mäso.
Etiópska zmes
10 malých sušených čili papričiek, 2,5 kl sladkej papriky, 2 kl celej rímskej rasce, 4 celé klinčeky, 1 kl feniklového semienka, 1 kl soli, 3/4 kl semienok čierneho kardamómu, 1/2 kl zrniek čierneho korenia, 1/2 kl celých semienok koriandra 1/2 kl sušeného mletého zázvoru, 1/4 kl mletého nového korenia, 1/8 kl škorice, 1/8 kl mletého klinčeka
Univerzálna koreniaca zmes.
Grilované rebrá v sezame
Potrebujeme:
600 g rebierok bez kostí, šalátové listy, 10 strúčikov cesnaku, 100 ml červeného vína, 1 PL zázvorovej šťavy, 2 PL nasekaných cesnakových výhonkov, 3 PL nakrájanej jarnej cibuľky, 4 PL čili omáčky, 2 PL sójovej omáčky, 2 PL cukru, 1 PL sezamových semienok, 1 PL sezamového oleja, mleté čierne korenie
Postup:
1. Bravčové mäso nakrájame na dlhé tenké pásy, vložíme ho do misy, zalejeme červeným vínom a zázvorovou šťavou a mäso v zmesi opatrne premiešame.
2. Na prípravu barbecue omáčky zmiešame čili pastu, sójovú omáčku, nakrájanú cibuľu, cesnak, mleté sezamové semienka, sezamový olej, cukor a korenie. Omáčku pridáme k mäsu a premiešame.
3. Pripravené korenené mäso dáme na horúci gril a grilujeme pri strednej teplote. Hotové horúce mäso dáme na tanier a obložíme šalátovými listami, mladou cibuľkou a cesnakovými výhonkami.