Zaujímavé fakty o cukete! Vedeli ste, že sa dá dopestovať aj žltá?

Hoci sa spája najmä so stredomorskou kuchyňou, jej domovom je Mexiko a India.

06.07.2017 13:00
cuketa Foto:
Cuketa patrí medzi veľmi zdravé a ľahké plodiny leta.
debata (1)

Chcete chudnúť? Potom zaraďte cuketu do vášho jedálnička. S menej ako 20 kalóriami na 100 gramov je pre vás ako stvorená. Ak sa zameriavate napríklad na bezsacharidovú diétu, práve z cukety si môžete pripraviť špagety. A o príjemný kulinársky zážitok máte postarané.

Hoci cuketa tvarom pripomína uhorku, botanicky je zaradená medzi tekvice.

Cuketa sa hojne spája najmä so stredomorskou kuchyňou, ale jej pôvodným domovom je Mexiko a India. Ale na cukete si pochutnáte kdekoľvek na svete. Obzvláš't populárna je cuketa aj USA, v štáte Ohio má dokonca v auguste svoj festival.

Hoci v našich končinách sa cuketa objavuje takmer výlučne v zelenej farbe, existuje aj žltá cuketa, biela a dokonca pásikavá. Cuuťovo sú takmer identické, len žltá cuketa má jemne sladkastý podtón.

Cuketa váži v priemere okolo 200 gramov. Ale niektorí ľudia sa púšťajú do pestovania priam obrích cukiet, v roku 2016 vypestovali v Nemecku cuketu vážiacu vyše 53 kilogramov.

Ak ide o chuť cukiet, lahodnejšie sú menšie kúsky, práve tie odborníci odporúčajú pri varení uprednostňovať. Ideálna veľkosť cukety je okolo 15 centimetrov, vtedy je najchutnejšia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #farba #cuketa

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...