Chcete chudnúť? Potom zaraďte cuketu do vášho jedálnička. S menej ako 20 kalóriami na 100 gramov je pre vás ako stvorená. Ak sa zameriavate napríklad na bezsacharidovú diétu, práve z cukety si môžete pripraviť špagety. A o príjemný kulinársky zážitok máte postarané.
Hoci cuketa tvarom pripomína uhorku, botanicky je zaradená medzi tekvice.
Cuketa sa hojne spája najmä so stredomorskou kuchyňou, ale jej pôvodným domovom je Mexiko a India. Ale na cukete si pochutnáte kdekoľvek na svete. Obzvláš't populárna je cuketa aj USA, v štáte Ohio má dokonca v auguste svoj festival.
Hoci v našich končinách sa cuketa objavuje takmer výlučne v zelenej farbe, existuje aj žltá cuketa, biela a dokonca pásikavá. Cuuťovo sú takmer identické, len žltá cuketa má jemne sladkastý podtón.
Cuketa váži v priemere okolo 200 gramov. Ale niektorí ľudia sa púšťajú do pestovania priam obrích cukiet, v roku 2016 vypestovali v Nemecku cuketu vážiacu vyše 53 kilogramov.
Ak ide o chuť cukiet, lahodnejšie sú menšie kúsky, práve tie odborníci odporúčajú pri varení uprednostňovať. Ideálna veľkosť cukety je okolo 15 centimetrov, vtedy je najchutnejšia.