Krátka príručka prípravy rýb

Ryba - kráľovná sladkých vôd si zaslúži aj titul kráľovná stola. Je zdravá, ľahko sa trávi a v porovnaní so "slanou" sestrou obsahuje menej škodlivín.

02.07.2017 14:00
ryba, tanier, príbor, kapor Foto:
Aby sme rybu zbavili rybieho zápachu, pokvapkáme ju citrónovou šťavou.
debata (1)

Od chvosta smerom k hlave

Ryby so šupinami pred vypitvaním očistíme. Šupiny odstraňujeme od chvosta k hlave, a to buď špeciálnou škrabkou, alebo tupou hranou noža. Ak sú šupiny zaschnuté a ťažko sa uvoľňujú, rybu na okamih ponoríme do vriacej vody alebo ju radšej potrieme soľou, necháme chvíľu stáť a potom očistíme.

S rybami zaobchádzame opatrne

Mäso rýb obsahuje viac vody ako iné mäso, navyše sú svalové vlákna kratšie a jemnejšie, a najmä sú spojené iným väzivom ako v mäse zvierat teplokrvných. Ryby sú preto veľmi rýchlo hotové, ale tiež sa ľahko rozvaria alebo pri dusení rozpadnú. Preto si počíname opatrne a varíme ich zvoľna, takisto zvoľna ich aj vyprážame.

S nožom opatrne

Zabitú rybu ihneď vypitveme. Brucho opatrne narežeme ostrým nožom od ritného otvoru smerom k hlave. Nožom zaobchádzame veľmi opatrne (nie hlboko), aby sme neprerezali žlčník. U rýb je tesne pod kožou. Ak je brucho ryby otvorené, prstami jemne vytiahneme vnútornosti a stále dávame pozor, aby sme nepoškodili žlčník.

Ryba zbavená pachu

Už pri pitvaní môžeme celú rybu znehodnotiť práve prerezaním žlčníka, preto je lepšie odrezať žlčník aj s kúskom pečene. Potom odstránime vzduchový mechúr, oddelíme črievka, ikry a pečeň. Ikry a hlavu použijeme na polievku. Aby sme rybu zbavili rybieho zápachu, ponoríme mäso na niekoľko hodín do mlieka alebo ho pokvapkáme citrónovou šťavou.

Zubáč v alobale so šampiňónmi

Potrebujeme:
800 g filiet zo zubáča, 1 citrón, soľ, mleté čierne korenie, 4 PL hladkej múky, olej, 300 g zemiakov, 1 PL masla, 1 cibuľa, 100 g šampiňónov, 20 g sardelovej pasty, 1 vetvička petržlenovej vňate
Postup:
1. Filety zo zubáča opláchneme, osušíme a nakrájame na porcie. Cibuľu nakrájame najemno, šampiňóny nakrájame na drobné kocky a petržlenovú vňať nasekáme. Všetko dáme do misky, pridáme sardelovú pastu a dobre premiešame.
2. Potom rybu pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Opečieme ju na rozpálenom oleji. Zemiaky rozkrojíme a opečieme na oleji. Potom ich rozdelíme na väčšie pláty alobalu a položíme vedľa porcií zubáča.
3. Na zubáča rozotrieme šampiňónovú zmes, uložíme plátky citróna a pokvapkáme rozpusteným maslom. Všetko opatrne zabalíme do alobalu a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 25 minút pri 190–200 °C. Podávame v alobale.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #ryba #zubáč

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...